Ook al heb je een degelijke brandverzekering afgesloten, je verzekeraar vergoedt niet alles. Lees daarom zeker de kleine lettertjes. Mijnvergelijker.be geeft een overzicht van wat een brandverzekering niet dekt.
1. Herstelkosten van defecten
Schade als gevolg van een breuk in de waterleiding wordt door je brandverzekering gedekt. De herstelling van de waterleiding zelf vergoedt je verzekeraar niet. Je moet dus zelf de herstellingskosten van de waterleiding betalen. Ook als je wasmachine stuk gaat en er daardoor waterschade ontstaat, geldt hetzelfde principe. De schade door het waterlek wordt vergoed, de herstelling van de wasmachine zelf niet.
2. Onvoldoende beschermde goederen
Sommige verzekeraars leggen bijzondere voorwaarden op voordat de woonverzekering van kracht wordt. Als je over een bijzondere kunstcollectie beschikt, kan de verzekeraar je bijvoorbeeld verplichten een alarmsysteem te installeren. Zo ben je verzekerd tegen diefstal. Doe je dat niet en wordt er ingebroken, dan kan je verzekeraar weigeren een schadevergoeding uit te betalen. Hij toont aan dat je de opgelegde verplichting niet naleefde en dat dit bijdroeg tot het schadegeval.
3. Schade die bewust is toegebracht
Sticht je zelf brand in je woning of appartement, dan is de schade uiteraard niet gedekt door je brandverzekering. De verzekeraar moet wel aantonen dat je de brand zelf hebt veroorzaakt.
4. Schade aan je wagen
Als een brand schade veroorzaakt aan je geparkeerde auto in de garage of op je oprit, dekt je brandverzekering dit meestal niet. Je kan bij dit schadegeval dus enkel een beroep doen op je autoverzekering, als je een omniumverzekering hebt afgesloten tenminste.
5. Schade aan je tuin
Check je verzekeringscontract om te zien wat je verzekeraar dekt onder ‘stormschade’. Voor de meeste verzekeraars vallen namelijk enkel bijgebouwen onder je woningverzekering. En dit geldt ook bij brand- of waterschade. Wil je bepaalde tuinattributen zoals tuinmeubilair, een gasbarbecue of een tuinserre toch verzekeren, dan moet je daarvoor een bijkomende verzekering afsluiten.
Vergeet niet je inboedel goed te schatten!
De inboedelverzekering is een uitbreiding van de polis ‘huurdersaansprakelijkheid’, de zogenaamde brandverzekering. Ze dekt niet het gebouw, maar de inboedel in je woning. Hieronder vallen alle zaken die je kan meenemen. Denk aan je bed, je toestel, je computer en alle andere elektrische apparaten. De meeste verzekeraars vragen om zelf de waarde van je inboedel te schatten. Op basis daarvan wordt de verzekerde waarde bepaald. Om een correcte schatting te maken, maak je best een lijst van alle spullen die je in huis hebt, liefst met alle facturen bij de hand. Alleen zo krijg je een concreet beeld van wat je bezit. Zeker dure bezittingen (designkledij, racefiets, een kunstwerk,…) mogen niet ontbreken op je lijstje. Lijst niet alleen de zaken op die je zelf hebt gekocht, maar ook dingen die je gekregen hebt. Maak dan een schatting van wat het je zou kosten als je al die spullen op dit moment nieuw zou moeten aankopen. De som van al die aankoopprijzen is de te verzekeren waarde van je inboedel.
Ben jij nog op zoek naar een geschikte brandverzekering als huurder en/of een bijkomende inboedelverzekering? Bij Mijnvergelijker.be vind je beslist de verzekering die bij je past. Vergelijk via onze website de verschillende verzekeraars.