Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

BBQ op het balkon van een appartementsgebouw: is barbecueën als huurder of eigenaar toegestaan?

Man houdt een barbecue op het terras van zijn appartement
Artikel gecontroleerd door Birgit Verbruggen, expert brandverzekeringen

Het weer in België wordt gelukkig beter en beter. En misschien wil je binnenkort wel een barbecue organiseren bij je thuis. Maar wat als je huurder of eigenaar bent van een appartementsgebouw? Mag je dan zomaar barbecueën op je terras? Wat je als bewoner wel of niet mag, zocht Mijnvergelijker.be voor je uit.

Een algemene regelgeving of wetgeving over wat je als bewoner mag of niet mag in een appartement is er in ons land niet. Als huurder hangt het volledig af van wat er in je huurcontract staat. Ook als eigenaar ben je aan bepaalde regels gebonden. Die zijn vastgelegd in het huishoudelijk reglement, opgesteld door de VME of Vereniging van Mede-Eigenaars.

Als huurder barbecueën op je balkon

Barbecueën op het balkon is niet bij elk appartement toegelaten. Het hangt namelijk af van de regels die de verhuurder in het huurcontract vermeldt. Zo kan hij je ook verbieden om huisdieren te houden of een frietketel te gebruiken op het terras. Al deze regels worden opgenomen in het huurcontract. Check dus vooraf goed wat er in het huurcontract is vermeld. Staan er geen duidelijke regels in, dan kan je eigenlijk doen wat je wil. Toch is het belangrijk de geur- en geluidsoverlast voor je buren te beperken. Het verbod op geluidsoverlast staat normaal gezien in elk huurcontract vermeld.

Als eigenaar barbecueën op je balkon

Ook de eigenaar van een appartement is gebonden aan bepaalde regels. Die vind je terug in het reglement van mede-eigendom of het reglement van inwendige orde, opgesteld door de VME (Vereniging van Mede-Eigenaars). Zeg maar: de rechtspersoon waarin alle individuele mede-eigenaars van een bepaald gebouw of groep van gebouwen automatisch verenigd zijn en vertegenwoordigd worden. Lees het reglement dus goed na zodat je weet of je mag barbecueën op het terras van je appartement. 

Sommige VME’s bepalen in het reglement dat enkel bepaalde types barbecues zijn toegelaten, zoals die op gas en elektriciteit. Het gebruik van houtskool wordt in heel wat reglementen verboden, omdat het zorgt voor een verhoogd brandrisico. Andere reglementen laten de gasbarbecue dan weer niet toe.

Staat er niets in het reglement, dan mag je wel barbecueën op het terras. Maar ook hier geldt: gebruik je gezond verstand. Zowel een grill op gas als een barbecue op houtskool kunnen voor de nodige veiligheidsrisico’s zorgen. Ook als eigenaar blijft het belangrijk geen geluidsoverlast of geurhinder voor de buren te veroorzaken.

Zorg voor een goede brandverzekering

Of je nu huurder of eigenaar bent, een degelijke brandverzekering en inboedelverzekering is een absolute must om verzekerd te zijn tegen schade als er toch iets misloopt. De brandverzekering dekt zowel je eigen brandschade als de schade die je door een brand bij je buren veroorzaakt. 

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen of je kan besparen op je verzekering!