Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Alarmsysteem in je huis? Vraag korting aan je verzekeraar

Man installeert alarmsysteem in huurwoning
Artikel gecontroleerd door Birgit Verbruggen, expert brandverzekeringen

Weinig mensen weten het, maar een alarmsysteem installeren verhoogt niet alleen je veiligheid. Je krijgt er ook korting mee op je brandverzekering!

Voordat je een brandverzekering kan afsluiten bij een verzekeringsmaatschappij, maakt ze altijd eerst een gedetailleerd profiel van je risico op. Behalve de waarde van je (huur)woning en je inboedel, bepalen ook de locatie van je vastgoed en de beveiliging van je woning de premie. Als je een alarmsysteem hebt, betaal je normaal minder voor de waarborg ‘diefstal’. Logisch, want door je huis te beveiligen verlaag je het risico op inbraak en diefstal gevoelig. 

Wat als je een alarm installeert zonder dat de verzekeraar dit vraagt?

Installeer je een alarmsysteem voordat je van verzekeraar verandert, dan moet je dit zeker bij je nieuwe offerteaanvraag vermelden. Normaal gezien krijg je een korting op je verzekeringspremie. Hoe hoog die is, hangt af van verzekeraar tot verzekeraar. Belangrijk: schakel je alarm altijd in als je je huis verlaat. Ook als je bijvoorbeeld gewoon even naar de bakker rijdt. Als je alarm niet aanstond op het moment van diefstal, dan kan je verzekeraar je een schadevergoeding weigeren.

Wat als je verzekeraar een alarmsysteem verplicht?

Sommige verzekeraars verplichten potentiële klanten om een alarmsysteem te installeren voordat het verzekeringscontract wordt getekend. Dat kan als je bijvoorbeeld in een gemeente woont die zeer hoge criminaliteitscijfers heeft of als je een paar maanden van het jaar in je tweede verblijf vertoeft. Als je geen alarm installeert, dan verhoogt je verzekeraar waarschijnlijk je premie. 

Wat als je enkel huurt?

Ga dan voor een draadloos alarmsysteem. Daarvoor hoef je zelfs de toestemming van de eigenaar niet te vragen, omdat er niet in de muren geboord moet worden om kabels te plaatsen. Een draadloos systeem verhuis je bovendien gemakkelijk naar een nieuwe woning. Bovendien kan je het ook makkelijk uitbreiden met nieuwe onderdelen. Ideaal mocht je later verhuizen naar een grotere woning met meer ingangen, die dus meer contactpunten vereist.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen of je kan besparen op je verzekering!