Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Een uitvaartverzekering afsluiten bij ziekte: kan dat ?

Vrouw houdt het hand van haar zwaarzieke man vast die op het bed ligt.
Artikel gecontroleerd door Mariska Poiesz, expert uitvaartverzekeringen

Met een uitvaartverzekering bespaar je je nabestaanden de kosten van je begrafenis. Maar kan je nog een overlijdensverzekering afsluiten als je al ziek bent? Mijnvergelijker.be legt uit.

Met een uitvaartverzekering bouw je een kapitaal op dat later de kosten van je uitvaart dekt. En die kosten kunnen oplopen tot 5.000 euro of meer. Zo zijn er de kosten voor de ophaling van het lichaam, de diensten van de begrafenisondernemer, de kist, de crematie of begrafenis, de urne, de concessie op het kerkhof en de koffietafel. 

Met een uitvaartverzekering ontzorg je je nabestaanden. Daarvoor betaal je een jaarlijkse premie. Hoeveel die premie bedraagt, hangt af van je leeftijd, de duurtijd van de verzekering, het uit te keren bedrag en de gekozen formule.

Kan je een uitvaartverzekering afsluiten als je al ziek bent?

In principe wel. De meeste verzekeraars kijken naar welke ziekte je precies hebt. Bij bepaalde ziektes kan je makkelijker een uitvaartverzekering afsluiten dan bij andere. Je kans op herstel en het aantal ziektes waaraan je tegelijkertijd lijdt, spelen een rol. Zeker als je meerdere ziektes hebt, is de kans dat je een verzekering kan afsluiten kleiner. Ben je chronisch ziek? Dan maken verzekeraars ook vaak een onderscheid. Zo is het voor iemand met diabetes of iemand die in behandeling is voor psychische klachten meestal geen probleem. Alles hangt af van de diagnose en de herstelkans. Elke verzekeraar hanteert verschillende criteria. Prijzen vergelijken en bij meerdere verzekeraars een offerte aanvragen is de boodschap!

Wat als je ongeneeslijk ziek of terminaal bent?

Dan is het meestal onmogelijk om nog een uitvaartverzekering af te sluiten. Heb je ooit kanker gehad en ben je kankervrij verklaard, dan kan je in principe wel een uitvaartverzekering afsluiten. Zo hoef je na tien kankervrije jaren soms zelfs niet meer aan te geven dat je kanker hebt gehad. 

Hoe verloopt de aanvraagprocedure bij ziekte?

De overlijdensverzekeraar neemt een beslissing op basis van een ingevulde vragenlijst. Vaak moet je ook een gezondheidsverklaring invullen. In functie daarvan zal de verzekeraar je contacteren en eventueel een reeks bijkomende vragen stellen. Als hij je dossier aanvaardt, is de kans groot dat je een hogere premie betaalt dan een gezonde verzekerde. Ook de aard en ernst van je ziekte zullen een impact op de premie hebben.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Op Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!