Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Checklist voor je autoreis in Europa: deze papieren heb je nodig! 

Gezin vertrekt op autoreis door Europa
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Heb je een autoreis gepland? Zorg er dan zeker voor dan je de juiste autopapieren op zak hebt in je vakantieland. Zelfs als je binnen de Europese grenzen blijft, kunnen de autoregels per land verschillen. Wij sommen de voornaamste voor je op.

1. Rijbewijs

Je Belgisch rijbewijs in bankkaartformaat is geldig in heel de Europese Unie. Check zeker de geldigheidsdatum van je rijbewijs. Je rijbewijs is namelijk maar tien jaar geldig. Bovendien moet je het minstens drie maanden voor de vervaldatum zelf hernieuwen bij je gemeente. Wie nog een papieren model heeft, hoeft het niet om te ruilen naar een bankkaartmodel.

2. Verplichte boorddocumenten

  • Witte verzekeringskaart: het witte papieren formulier of de digitale versie ervan heet officieel ‘internationale motorrijtuigverzekeringskaart’ en is het internationale bewijs dat je auto geldig verzekerd is. Op het formulier staat er onder ‘dekkingsgebied’ de tekst: ‘Deze kaart is geldig in de landen die niet zijn doorgehaald’, en daaronder een lijst van landen. Check even of jouw vakantiebestemming in het lijstje staat. Is dat niet het geval, neem dan contact op met je verzekeraar.
  • Inschrijvingsbewijs: het bewijs van inschrijving van je auto bij de DIV, de Dienst voor inschrijvingen van Voertuigen.
  • Gelijkvormigheidsattest: de ‘identiteitskaart van je wagen’ die je krijgt bij de aankoop van je auto.
  • Keuringsbewijs: het geldige keuringsattest van je laatst uitgevoerde technische controle.

3. Autowegenvignet

Zowel in Oostenrijk als Zwitserland heb je een autovignet nodig. Een autovignet bewijst dat je de tol hebt betaald voor het gebruik van de autosnelweg. Een autovignet heb je ook nodig als je enkel kort door Oostenrijk of Zwitserland rijdt en op doorreis bent naar je vakantiebestemming.

Vignet Oostenrijk

  • Prijs: € 11,50 voor 10 dagen, € 28,90 voor twee maanden. 

Je kan je vignet op voorhand online kopen bij VAB, Touring of wegenvignet.be of op het moment zelf aan de grens. Je kan ook een digitaal vignet kopen dat uitgeschreven wordt per nummerplaat. Dat bespaart je heel wat plakgedoe op je ruit. Een online vignet kopen, kan via de ASFINAG webshop of via de ASFINAG app ‘Unterwegs’. Vanaf dit jaar kan je ook een digitaal vignet kopen voor één dag. De prijs bedraagt € 8,60.

Let op: Bij een online aankoop is het digitale vignet pas geldig vanaf de 18de dag na de datum van aankoop. Bij aankoop in verkooppunten is het digitale vignet direct geldig.

Krijg meer info over autovignets in Oostenrijk op volgende website. In Oostenrijk wordt er met behulp van camera’s gecontroleerd of automobilisten over het verplichte vignet beschikken. Heb je dat niet, dan riskeer je een boete van circa 120 euro!

Vignet Zwitserland

  • Prijs: CHF 40 (€ 38,50). 

Je kan een vignet kopen aan de grens of digitaal via e-vignette.ch. Het vignet is geldig van 1 december 2023 tot 31 januari 2025. Voor caravans of aanhangwagens is er een tweede vignet vereist. In Zwitserland doet de douane de controle. Heb je geen autovignet, dan krijg je een boete van 200 Zwitserse frank (194 euro). Da’s vijf keer de prijs van het autovignet, je neemt dus beter geen risico.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en weet je meteen of je kan besparen op je verzekering!