Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Is een bandenwissel verplicht voor je autoverzekering?

Garagist vervangt de winterbanden door zomerbanden.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Heb jij ook een set winterbanden en zomerbanden voor je auto? Stel dat je je bandenwissel nog niet hebt gedaan, is het dan een probleem als je nu nog met winterbanden rondrijdt? En hoe zit het met je autoverzekering? Mijnvergelijker.be geeft antwoord.

Wettelijk gezien zijn winterbanden in België niet verplicht. Je kan dus het hele jaar met zomerbanden rondrijden. Ook je verzekeraar kan je in principe niet verplichten winterbanden te installeren. Toch is een bandenwissel sterk aanbevolen. Ontdek hier waarom.

Waarom beter geen winterbanden in de zomer?

Veiligheid 

Winterbanden zijn ontworpen om te rijden bij koude temperaturen. Ze zijn gemaakt uit een speciaal rubbermengsel, bestand tegen lage temperaturen. Bij hoge temperaturen zijn ze minder effectief en wordt de remafstand langer. Vooral als het warmer is dan 30°C, wordt het rubber te zacht en kunnen gevaarlijke situaties ontstaan als je plots remt. Volgens een onderzoek van verkeersinstituut VIAS afgelopen zomer heb je bijna 20 meter nodig om je auto te doen stoppen als je in de zomer met gewone zomerbanden rijdt tegen 70 km/uur. Met winterbanden heb je er 24,3 meter voor nodig. Tegen 120 km/uur is de remweg van een winterband zelfs 12 meter langer!

Slijtage

Blijf je in de zomer met winterbanden rijden, dan verslijten ze bij warm weer ook bijzonder snel. Tot wel 20% sneller! Als het profiel in het najaar te ver is afgesleten, zijn je banden niet langer bestand tegen winterse toestanden. Verder hebben winterbanden ook een grotere rolweerstand, waardoor je meer brandstof verbruikt. Reken op een extra verbruik van 5% in vergelijking met zomerbanden. De combinatie slijtage-brandstofverbruik maakt dat winterbanden kopen, ze laten wisselen én stockeren de voordeligste oplossing is. Idealiter doe je de wissel telkens in het voorjaar en in het najaar.

Winterbanden: in het buitenland vaak verplicht

In heel wat landen zijn winterbanden en/of sneeuwkettingen in de winter verplicht. Dit zijn de regels in enkele van onze buurlanden:

  • Duitsland: winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden, niet gebonden aan vaste data.
  • Frankrijk: winterbanden verplicht in de 5 grote berggebieden: Alpen, Pyreneeën, Centraal Massief, Jura en Vogezen. Ook verplicht op Corsica. Minstens 3,5 mm profieldiepte.
  • Italië: in bepaalde gebieden aanbevolen, in andere verplicht, van 15 oktober tot 15 april.
  • Oostenrijk: winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden, van 1 november tot 15 april. Minstens 4 mm profieldiepte.

Wat als je geen winterbanden op je auto hebt?

In bovenstaande landen riskeer je een verkeersboete als je wettelijk niet in orde bent met je winterbanden. Bij een ongeval in fout is het zelfs mogelijk dat je verzekeringsmaatschappij de schade niet terugbetaalt. 

Wat met universele banden?

All season-banden of vierseizoenenbanden vormen een compromis. Ze hebben de bovenlaag en het profiel van een winterband, maar de zijkant van een zomerband. Ze zijn gemaakt voor alle temperaturen en alle weersomstandigheden, en zijn een prima alternatief als je niet veel kilometers rijdt. In veel wintersportlanden zijn vierseizoenenbanden ook goedgekeurd als winterband. Weet wel dat de combinatie van winter- en zomerbanden zonder twijfel de veiligste optie blijft.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Op Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!