Je elektrische fiets op een fietsendrager vervoeren: ben je verzekerd?

Vader plaats twee elektrische fietsen op de fietsendrager van de auto.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

De verkoop van e-bikes zit in de lift! Ga je binnenkort op vakantie en neem je je fiets mee? Ben je verzekerd als je je elektrische fiets op een fietsendrager vervoert? Mijnvergelijker.be legt het helder uit. 

Gemiddeld gaf de Belgische consument in 2023 meer dan 3.700 euro uit aan een e-bike. Het marktaandeel elektrische fietsen (51%) was voor het eerst ook groter dan dat van gewone fietsen. Dat blijkt uit onderzoek van Traxio, de Belgische federatie voor individuele mobiliteit. Belgen geven dus veel geld uit aan een fiets. Een goede fietsverzekering afsluiten, is dan ook vanzelfsprekend. Des te meer omdat je fiets niet gedekt is door je autoverzekering, ook al vervoer je hem op een fietsendrager.

Je full omnium autoverzekering dekt niet alles!

Nogal wat autobestuurders met een full omnium denken dat hun autoverzekering alle schade dekt bij een ongeval.Toch is dat is niet altijd het geval voor de fietsen die je vervoert op een fietsendrager op je koffer, achterklep, trekhaak of dak. Of de schade aan je fiets vergoed wordt, hangt af van de situatie. 

Ongeval waarbij je niet in fout bent

Stel dat je plots remt voor een fietser en dat je achterligger tegen je auto knalt. Zowel het systeem op je trekhaak als de twee fietsen erop zijn beschadigd. In dat geval is de schade aan de fietsen, de trekhaakdrager en de auto gedekt door de verzekering BA van de tegenpartij.

Ongeval waarbij je wel in fout bent

Stel dat je bij het achteruitrijden een paaltje raakt, en dat er schade is aan het systeem op je trekhaak én de twee fietsen die je vervoert. Als je zelf in fout bent, ben je met een gewone BA of mini-omnium niet gedekt voor eigen schade. Enkel als je een full omnium hebt, komt je verzekeraar tussen. Let op: enkel als de fietsendrager in je verzekeringspolis is opgenomen als accessoire, betaalt je verzekeringsmaatschappij de schade aan de fietsendrager terug. De schade aan de fietsen zelf is niet gedekt! 

Een aparte fietsverzekering afsluiten loont de moeite

Gewone of elektrische fietsen maken geen deel uit van de omniumverzekering van je wagen. De schade aan de fietsen moet je dus zelf betalen. De enige manier om wél gedekt te zijn tegen schade aan je fiets bij een ongeval in fout, is door een aparte fietsverzekering af te sluiten. 

Correct vervoer van e-bike op fietsdrager is cruciaal

Wil je terugbetalingsproblemen vermijden? Zorg dan dat je de regels volgt voor een correct vervoer van je elektrische fiets op een fietsendrager. Zo moet je rekening houden met het maximaal toegestane gewicht. Ook een trekhaak heeft een maximale kogeldruk. Bij kleine auto’s bedraagt die normaal ongeveer 50 kg, bij grotere auto’s zo’n 75 kilo. Plaats er dus niet te veel fietsen tegelijk op. Een gemiddelde fiets weegt 7 tot 15 kg, een elektrische fiets vaak 25 kg. Met twee e-bikes zit je dus meteen aan het maximale draaggewicht. Een speed pedelec kan zelfs tot 30 kg wegen. Check dus voordat je een fiets koopt of hij compatibel is met de capaciteiten van je trekhaak.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Op Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!