Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Prijs telecombundels blijft stijgen: neem je diensten goedkoper apart?

Oudere vrouw belt via vaste lijn vanuit haar bureau.

Telecombundels zijn de voorbije vijf jaar vaak in prijs gestegen, blijkt uit nieuwe cijfers van het BIPT. Tegelijk is de prijs voor vast internet meestal niet gestegen – of zelfs gedaald – in vergelijking met 2019. Kies je dan als gemiddelde gebruiker niet beter voor aparte diensten, in plaats van een bundel?

Wie snel internet en veel tv-kanalen wil, betaalt volgens het nieuwe jaarverslag van het BIPT vandaag significant meer voor een bundel met internet, tv en mobiele telefonie, dan vijf jaar geleden. Ook bundels zonder mobiel zijn meestal duurder. Omgekeerd blijkt vast internet de voorbije vijf jaar over het algemeen niet duurder of zelfs goedkoper geworden. Een gelijkaardige dynamiek zien we bij bundels met vast en mobiel internet. Dus ben je dan niet goedkoper af, als je de diensten apart neemt? Mijnvergelijker.be neemt de proef op de som.

Wat hebben we nodig?

Volgens het BIPT verbruikten we in 2023 met z’n allen gemiddeld 278 GB data voor vast internet en 7,5 GB mobiele data per maand. Dus moeten onze bundels of aparte diensten op z’n minst zoveel bieden, met een downloadsnelheid van minstens 100 Mbps en toegang tot alle tv-zenders.

Vast internet en televisie

Wie biedt de goedkoopste bundel met vast internet en tv, rekening houdend met bovenstaand verbruik? Als je de bundels met korting meerekent, ben je op dit ogenblik het goedkoopst af met Flex S van Proximus: alle zenders via de decoder, downloaden met een snelheid van 100 Mbps en onbeperkt surfen tot 3 TB. De eerste twee maanden betaal je er niets voor, ook geen eenmalige kosten.

De voordeligste bundel van vast internet en tv zonder korting is momenteel Start Fiber incl. Orange Tv van Orange: alle zenders via de decoder, een downloadsnelheid van 150 Mbps en onbeperkt internet. Daarvoor betaal je maandelijks 68 euro, met 59 euro eenmalige kosten.

Maar wat als je die diensten apart neemt? Voordeliger dan Flex S kan momenteel niet. Maar kan het goedkoper dan Start Fiber? Het probleem is dat geen enkele provider tv als aparte dienst aanbiedt. De diensten van een bundel met vast internet en tv kan je dus niet apart afsluiten.

Vast internet, tv en mobiele data

Welke bundel is het goedkoopst als je gemiddeld 278 GB per maand vast downloadt met 100 Mbps, gemiddeld 7,5 GB mobiel verbruikt en naar alle zenders wilt kijken? Met korting is dan opnieuw Flex S van Proximus de voordeligste.

De goedkoopste bundel zonder korting die aan de vereisten voldoet, is Love Trio met GO Plus incl. Orange TV van Orange: onbeperkt internet met 150 Mbps, 30 GB mobiele data, onbeperkt bellen en sms’en, en alle zenders via een decoder. Daarvoor betaal je 80 euro per maand, met 59 euro eenmalige kosten.

Kan dit goedkoper, als je de diensten apart afneemt? En wel zonder rekening te houden met kortingen, zodat de combinatie goedkoper blijft? De voordeligste bundel van vast internet en tv zonder korting kennen we al: Start Fiber incl. Orange Tv voor 68 euro per maand en 59 euro eenmalige kosten. Daaraan moeten we een gsm-abonnement met meer dan 7,5 GB en onbeperkt bellen en sms’en toevoegen, voor minder dan 12 euro per maand. Dat kan met Yoin 12 GB, voor 11 euro per maand (nu tijdelijk 5,50 euro) en 10 euro korting via Independer.be.

Dat brengt het totaal voor het gewenste trio van vast internet, mobiel en tv op tijdelijk 73,50 euro en daarna 79 euro met 59 euro eenmalige kosten én 10 euro korting via Independer.be.