Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Hond of kat in je huurwoning: Mag je huisbaas dit verbieden?

Artikel gecontroleerd door Birgit Verbruggen, expert brandverzekeringen

Wil je graag een huis of appartement huren? Mar wat als je je geliefde viervoeter graag meeneemt? Mag dat zomaar? Of je huisbaar je kan verbieden een huisdier te houden, lees je in onderstaande blog. 

Sinds 2018 besloot Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts de standaardhuurcontracten van een huis of appartement aan te passen. Daardoor kunnen huisdieren niet meer zomaar geweerd worden uit een huurwoning. 

Dit staat er in de wet

In de nieuwe standaardbepaling staat dat de verhuurder, bij ondertekening van het huurcontract, niet mag verbieden dat de huurder een huisdier houdt.

Wettelijk zijn huisdieren altijd toegelaten in een huurwoning, tenzij de huurwoning niet geschikt is voor het houden van een bepaald dier of het intern reglement van het appartementsgebouw dat verbiedt. 

Uiteraard zien de meeste huisbazen liever geen hond of kat in hun huurwoning. Als je huurbaar de een huisdier weigert, dan kan je dat betwisten met de nodige argumenten, maar uiteindelijk is het de huisbaas die de knoop definitief doorhakt. Ook als er overlast of burenhinder is door een dier, kan dat een reden zijn om een huisdier in een huurwoning te verbieden.

Wat als er toch discussie is?

Verbiedt een verhuurder huisdieren in een huurwoning, dan kan je dit in principe aanvechten in de rechtbank. Het is de rechter die op basis van de grootte van de huurwoning en het type huisdier zal beslissen of een verbod gegrond is. Natuurlijk is tot een overeenkomst komen met je huisbaas een veel makkelijker manier om het dispuut op te lossen. Staat hij een huisdier toe onder bepaalde voorwaarden, zorg er dan wel voor dat die afspraken in het huurcontract worden gegoten. Zo is er nadien geen ruimte voor discussie.

Welke schade van je huisdier is gedekt door je brandverzekering?

Als je huisdier schade veroorzaakt aan de huurwoning, dan moet je bij het verlaten van je huurwoning deze schade zelf vergoeden. Stel dat je huisdier schade toebrengt aan jouw inboedel, bijvoorbeeld een spiegel, dan dekt een bijkomende inboedelverzekering meestal de schade. 

Stel dat je hond een andere persoon bijt of een ander huisdier schade aanbrengt, dan ben je verzekerd, tenminste als je een familiale verzekering hebt afgesloten. Die dekt de schade die jij of je gezinsleden aan anderen toebrengen, en ook je huisdier hoort daarbij. De verzekering komt wel niet tussen als je hond een van je eigen gezinsleden bijt.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!