Heb je een nieuwe huurwoning gevonden en verlaat je je huidige huurhuis? Vergeet dan niet dat je bepaalde zaken in orde moet brengen voordat je je huurwoning verlaat. Alleen zo krijg je je huurwaarborg terug van de eigenaar. Mijnvergelijker.be geeft je een handige checklist.
1. Repareer wat nodig is, maar overdrijf niet
Je moet de muren van je huurwoning niet opnieuw schilderen. De toekomstige huurder heeft namelijk een andere voorkeur dan jij. Wat je wel moet doen: de schade waarvoor je zelf verantwoordelijk bent herstellen. Zo moet je bijvoorbeeld gaatjes dichten die je zelf in de muur boorde.
2. Maak een uitgaande plaatsbeschrijving op
De verplichte plaatsbeschrijving is de basis van elk huurcontract. Als de huurder je verantwoordelijk acht voor schade, dan dient de ‘ingaande’ plaatsbeschrijving als bewijs dat de schade er al was voordat je de woning huurde. De ‘ingaande’ plaatsbeschrijving stel je op bij het ingaan van je huurcontract. Een ‘uitgaande’ plaatsbeschrijving stel je op als je je huurwoning verlaat.
Hierin beschrijf je de huidige staat van de huurwoning tot in het detail. De plaatsbeschrijving kan best per ruimte worden opgemaakt. Schrijf de huidige staat van de verschillende onderdelen per kamer nauwkeurig op. Denk aan de staat van de deuren, muren, plafond, verf, vloerbekleding, radiatoren, plinten, ramen, elektriciteit, fornuis en sanitair. Het best gebruik je standaardvermeldingen zoals nieuw, in zeer goede staat, in goede staat, gebruikt, versleten, in slechte staat. Noteer alle krassen, builen en beschadigingen. Ook schimmel, opstijgend vocht en slijtagesporen moet je voor elke ruimte vermelden. Hoe gedetailleerder, hoe beter.
Op de website advo-recht vind je een modeldocument van zowel een huurcontract als een plaatsbeschrijving.
https://advo-recht.be/documenten/documenten-huur/
3. Poets grondig
Poets je de huurwoning grondig voordat je de sleutel van de huurwoning afgeeft aan de eigenaar. Zo creëer je ook de nodige goodwill van zijn of haar kant om je huurwaarborg terug te krijgen.
4. Zet je verzekering over
Je energiecontract verhuizen naar je nieuwe woning is een ding. Maar vergeet niet om ook je verzekeringen over te zetten naar je nieuwe woonst of gewoon op te zeggen als je bijvoorbeeld bij je partner gaat inwonen. Meestal heeft je partner al een verzekering afgesloten voor zijn woning.
TIP: Huurwoning verlaten? Dit is het uitgelezen moment om van brandverzekering te veranderen!
Als je verhuist, kan je vrij gemakkelijk weggaan bij je ‘oude’ verzekeraar. Doordat je van woonst verandert, verandert namelijk ook de basis van de verzekeringspolis. Het gaat om een fundamentele wijziging waardoor je met een veel kortere opzegtermijn van verzekeraar kan veranderen. Hou voor je opzeg wel rekening met een opzegtermijn van 1 maand.
Via Mijnvergelijker.be vind je gemakkelijk de polis die het best bij je past.
Je kan bovendien meteen checken of het loont het bedrag van je inboedelverzekering aan te passen. Dat is de bijkomende verzekering die je bij je brandverzekering afsluit. Ze dekt niet de schade aan het gebouw zelf, maar aan de losse spullen in je huis. Denk aan je bed, je tv-toestel, je computer en alle andere elektrische apparaten, al je meubels, je kleding en zelfs je voertuig. Misschien ga je wat groter wonen en haal je wat duurdere spullen in huis. Het kan dus geen kwaad even te informeren bij je verzekeraar of de waarde van je inboedelverzekering verhoogd moet worden. Zo ben je zeker niet onderverzekerd.
Blijf je toch bij dezelfde verzekeraar? Dan moet je gewoon melden dat je van woonst verandert, en wordt er een nieuwe polis huurdersaansprakelijkheid voor de woon- of brandverzekering opgemaakt.