Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Gaan je kinderen dit schooljaar op kot? Gebruik deze handige checklist voor hun verzekeringen!

Kotgenoten lopen met hun spullen samen de trap op
Artikel gecontroleerd door Birgit Verbruggen, expert brandverzekeringen

Dat je kinderen op kot gaan in september, betekent niet dat ze geen deel meer uitmaken van je gezin. Maar hoe zit dat dan precies met hun verzekeringen? Moet je een aparte dekking voorzien, of vallen ze gewoon onder jouw verzekering? Check het snel via onderstaande lijst van Mijnvergelijker.be

1.Brandverzekering: gedomicilieerd of niet?

Net als bij de huur van een woning moet je een studentenkot correct verzekeren tegen mogelijke schade. Dit doe je door een brandverzekering af te sluiten. Daarbij is er een groot verschil, afhankelijk van of je studerende kind al dan niet nog bij je thuis gedomicilieerd is.

  • Zoon of dochter is thuis gedomicilieerd: in dit geval is het studentenkot van je kind normaal gezien automatisch gedekt door de gewone woonverzekering van de ouders. Ga bij je verzekeraar wel na wat de brandverzekering in dit geval precies dekt. Indien nodig kan je dan een uitbreiding van je polis vragen voor het studentenkot van je zoon of dochter. Check ook of je brandverzekering ook de inboedel van het studentenkot dekt bij brand of waterschade. Dat is immers niet bij alle polissen het geval. Zoniet, voorzie dan een aparte inboedelverzekering.
  • Zoon of dochter is niet meer op je adres gedomicilieerd: in dit geval geldt de gewone woonverzekering van de ouders niet. De student-huurder moet dan zelf een aparte woonverzekering afsluiten. Daarbij kan hij of zij best ook een aanvullende inboedelverzekering voorzien.

2.Autoverzekering: minder dan drie keer per maand?

De hoofdbestuurder van je auto is de persoon die het vaakst met de auto rijdt. Een occasionele bestuurder is iemand die maar af en toe met de auto rijdt, minder dan drie keer per maand. Is dit het geval bij je kind dat op kot zit? Dan is er geen probleem.

Als je studerende kinderen thuis zijn en je auto véél meer dan dit gebruiken, dan zijn ze ‘regelmatige bestuurder’ en moet je ze laten opnemen in de verzekeringspolis. Zowel de hoofdbestuurder als de regelmatige bestuurders moeten op hetzelfde adres gedomicileerd zijn. Is je kind jonger dan 26 jaar, dan passen sommige verzekeraars wel de hoogte van je premie aan. 

Ga ervan uit dat de premie van je verzekering BA tot 15% kan stijgen. Toch is het slim om je kind in je polis te vermelden als regelmatige bestuurder. Hij of zij bouwt rijervaring op, en kan de schadevrije jaren meenemen bij het afsluiten van een eigen autoverzekering.

Ook als je je student met je eigen wagen leert autorijden, ben je wettelijk verplicht je verzekeraar hiervan te verwittigen voor de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid. Doe je dat niet en veroorzaakt je zoon of dochter tijdens de rijles een ongeval, dan kan de verzekeraar een deel van de schade aan de tegenpartij van je terugvorderen. 

3.Familiale verzekering: nog deel van het gezin?

De familiale verzekering dekt de schade die jij, een gezinslid of je huisdier per ongeluk toebrengen aan een derde of aan de bezittingen van een derde. Het gaat dan zowel om lichamelijke schade als om materiële schade. Ook de familiale verzekering blijft gelden voor je studerende kinderen die op kot zitten. De afstand in kilometers tot dat kot of het aantal nachten dat ze thuis doorbrengen, speelt daarbij geen enkele rol. Zolang de student ten laste is van jou en deel uitmaakt van het gezin, is hij of zij verzekerd door de familiale verzekering.

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen of je kan besparen op je verzekering!