Overstromingen, bosbranden, extreme droogte: door de klimaatverandering worden veel meer mensen dan vroeger ermee geconfronteerd. Maar hoe goed dekt je brandverzekering je tegen natuurrampen? Mijnvergelijker.be zoekt het uit.
De brandverzekering of woningverzekering dekt niet alleen de schade bij brand, maar verzekert je tegen heel wat meer. Je bent ook verzekerd tegen ander onheil, zoals stormschade en natuurrampen. Je kan dus op beide oren slapen, tenminste als je een bijkomende inboedelverzekering hebt afgesloten. Maar stel dat je huis onderloopt tijdens een overstroming, en zowat alle spullen op het gelijkvloers vernield zijn. Hoe groot is dan het maximale bedrag waarop je recht hebt?
Check de algemene en bijzondere voorwaarden
Vorig jaar verhoogde de federale regering het maximumbedrag dat verzekeraars moeten uitbetalen bij natuurrampen. Het steeg van 320 miljoen naar 1,6 miljard euro. De wijziging kwam er als gevolg van de grotere risico’s op natuurrampen. Is de schade hoger dan dat bedrag, dan komt de federale overheid tussen.
Voor hoeveel je eigen woning en je inboedel verzekerd is, hangt af van je verzekeringscontract en verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Je vindt het bedrag terug in de algemene en bijzondere voorwaarden van je contract. Hou ook rekening met de franchise of vrijstelling. Dat is het bedrag dat je bij schade sowieso zelf moet betalen.
Check of je voldoende verzekerd bent
De schade kan sneller oplopen dan je denkt. Het is daarom belangrijk om niet onderverzekerd te zijn. Elk jaar past je verzekering automatisch de verzekerde waarde van je woning aan, in functie van de ABEX-index. Die index weerspiegelt de schommelingen van de bouwprijzen, zoals de prijs van werkuren en de kost van materialen.
Ook het bedrag van je inboedelverzekering wordt elk jaar op deze manier aangepast, zodat het verzekerde bedrag voor je inboedel mee stijgt met de inflatie. Maar als je een inboedelverzekering hebt, moet je toch minstens één keer per jaar checken of de verzekerde waarde nog overeenstemt met de realiteit. Dat kan door bij je verzekeraar het verzekerde bedrag op te vragen. Heb je dure nieuwe dingen gekocht of geërfd? Meld dat dan aan je verzekeraar.
Voor hoeveel is je inboedel verzekerd?
De meeste verzekeraars vragen om je inboedel zelf te schatten. Op basis daarvan wordt de verzekerde waarde bepaald, en dus de premie voor je verzekering. Om de verzekerde waarde van je spullen zo exact mogelijk in te schatten, maak je best een lijst van alle spullen die je in huis hebt. Alleen zo krijg je een concreet beeld van wat je bezit. Dure bezittingen (designerkleding, dure racefiets, een kunstwerk,…) mogen niet ontbreken op je lijstje.
Som niet alleen de zaken op die je zelf hebt gekocht, maar ook dingen die je hebt gekregen. Maak dan een schatting van wat het je zou kosten als je al die spullen op dit moment nieuw zou moeten aankopen. De som van al die aankoopprijzen is de te verzekeren waarde van je inboedel. Als je je enkel baseert op de aankoopfacturen, riskeer je onderverzekerd te zijn. Ook juwelen of kunstwerken die je hebt gekregen, moet je zeker in je inboedelverzekering opnemen. Voor de waardebepaling daarvan moet je misschien wel een specialist aanspreken.
Wat moet je doen als je schade hebt door een natuurramp?
Als verzekerde moet je alle nodige voorzorgsmaatregelen nemen om verdere schade te voorkomen. Loopt je woning onder en is er de volgende dagen dus kans op nóg een overstroming, dan moet je dus zoveel mogelijk spullen in veiligheid brengen. Anders kan je verzekeraar weigeren die bijkomende schade te vergoeden. De verzekeraar zal altijd een expert ter plaatse sturen, maar dat kan even duren. Intussen kan je wel een dossier met documenten en foto’s samenstellen. Gooi zeker geen beschadigde goederen weg, want de verzekeringsexpert moet zelf de schade kunnen vaststellen.
Wat is de schadevergoeding van het Rampenfonds?
In sommige gevallen kan je bij het Rampenfonds een schadevergoeding aanvragen voor goederen die niet verzekerbaar zijn in je eigen brandpolis. Het gaat dan wel om de goederen waarvan je verzekeraar weigert ze te verzekeren. Zijn bepaalde zaken toch verzekerbaar maar kies je er zelf voor het bij een beperkte dekking te houden, dan kan je geen vergoeding aanvragen bij het Rampenfonds.
Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken? Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen of je kan besparen op je verzekering!