Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

De aankoop van je eerste auto

Je hebt al een aantal jaren je rijbewijs en de wagen van je ouders stond altijd voor je klaar, of je behaalde net je rijbewijs en nu is het tijd voor het échte werk: je eerste echte eigen auto. Het kan ook zijn dat je in je nieuwe job niet meer de beschikking over een firmawagen hebt, en dus nu zelf een auto moet aanschaffen. Waar moet je op letten bij de aankoop, en met welke kosten moet je nog rekening houden? We leggen het je haarfijn uit.

Wat is belangrijk bij de keuze van je auto?

Vraag jezelf eerst en vooral af waarvoor je je auto zal gebruiken. Enkel in je vrije tijd, of ook voor verplaatsingen naar je werk? Zijn de afstanden eerder kort, of toch behoorlijk lang? Afhankelijk daarvan, kan je kiezen voor een diesel- of eerder een benzineauto. Koop je een nieuwe of een tweedehandsauto? Wanneer je regelmatig lange afstanden met je wagen aflegt, is het ook verstandig om stil te staan bij de veiligheid van de auto. Een grotere auto is meestal veel steviger gebouwd dan een klein stadswagentje. Dit komt met andere woorden je veiligheid ten goede wanneer je een ongeval zou hebben. Rij je vooral korte afstanden, dan is de aanschaf van een elektrische auto het overwegen waard. Deze auto’s zijn meestal relatief duur in aankoop, maar de bijbehorende kosten zijn meestal een heel stuk lager.

Met welke kosten moet ik rekening houden?

Eerst en vooral is er natuurlijk de prijs van je auto. Het merk, het type, vermogen, de brandstof en of je al dan niet een nieuwe wagen koopt, heeft een invloed op je budget. Afhankelijk van welke wagen je koopt, zijn ook de andere kosten navenant.

Je hebt je eigen nummerplaat nodig, hiervoor moet je je auto laten inschrijven bij DIV. Een nummerplaat kost je 30 eur, tenzij je een gepersonaliseerde nummerplaat kiest, dan tel je al gauw 1.000 eur neer. Eens je wagen is ingeschreven, krijg je een aanslagbiljet voor de inschrijvingstaks. Jaarlijks moet je de verkeersbelasting betalen, hiervoor wordt het aanslagbiljet je ook automatisch toegestuurd. Elektrische wagens zijn vrijgesteld van inschrijvingstaks en verkeersbelasting.

Vooraleer je met je auto de weg op mag, moet je hem ook laten verzekeren. Heb je een nieuwe of jonge tweedehandsauto gekocht, is het een goed idee om een full omnium te kiezen. De verzekeringspremie berekenen en verzekeraars vergelijken doe je hier.

Tenslotte moet je ook regelmatig je auto laten onderhouden. Dit is niet alleen belangrijk voor de levensduur van je wagen, ook voor je eigen veiligheid. Elektrische wagens zijn doorgaans ook veel goedkoper in onderhoud, dan een traditionele auto. Alvorens tot een aankoop over te gaan, kan de dealer van je favoriete merk je een idee geven van de prijs van een klein en groot onderhoud van je auto.