Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Aankoop van een tweedehandsauto

Waarop moet je letten bij de aankoop van een tweedehandsauto? Koop je hem van een particulier of beter via een autohandelaar? Hoe zit het met de verzekering? Hieronder vind je een antwoord op al je vragen.

Wat is het verschil tussen een aankoop via een autohandelaar of een particuliere verkoper?

Als je de auto koopt van iemand die je kent, heb je meestal zekerheid over het onderhoud, eventuele ongevallen en de reden voor verkoop. Een particulier verkoopt de auto altijd in de staat waarin deze zich bevindt. De verkoper mag in de verkoopovereenkomst vermelden dat hij niet aansprakelijk is voor verborgen gebreken. Achteraf een verborgen gebrek verhalen op de verkoper, zal dus helemaal niet eenvoudig zijn.

Bij een autohandelaar mag je er in principe van uitgaan dat de auto in orde is. De handelaar is verplicht om je minstens één jaar garantie te geven op je aankoop. Een professionele autohandelaar mag geen verborgen gebreken uitsluiten. Als je dus, gedurende de eerste zes maanden na de aankoop, verborgen gebreken vaststelt, kan je deze verhalen op de verkoper.

Wanneer je een occasie via een handelaar koopt, weet je helemaal niets over de manier waarop de vorige eigenaar met de auto is omgegaan. Je weet niets over de stalling van de auto, al dan niet in een garage, het rijgedrag van de vorige chauffeur en of de wagen in een ongeval is betrokken geweest.

Doorgaans is een tweedehandsauto kopen via een autohandelaar 10 tot 15% duurder dan via een particulier.

Hoe controleer ik of ik geen kat in een zak koop?

Ook al is je kennis van auto’s beperkt, er zijn een aantal simpele checks die je zelf kan doen om een idee te hebben van de staat van de wagen die je wil kopen.

  • ​Controleer de auto op eventuele roestplekken onder de vloerbekleding, maar ook in de koffer, op de uitlaat en in de wielkasten.
  • Zie je kleurverschillen in de lak van het koetswerk, dan kan dit een aanwijzing zijn dat de wagen ooit een ongeval heeft gehad.
  • Leg je hand op de motorkap. Is deze warm, dan heeft de verkoper de wagen gestart vóór jouw komst, mogelijk om startproblemen te verdoezelen.
  • Let er op of alle controlelampjes oplichten wanneer je de auto start. Als een lampje niet werkt, kan het opzettelijk uitgeschakeld zijn om een defect te verbergen.
  • Maak een testrit. Zet de radio uit en let er onderweg op of je geen rare geluiden hoort, of de motor regelmatig draait en of je vlot naar alle versnellingen kan schakelen. Controleer ook de lichten, richtingaanwijzers en ruitenwissers.
  • Test uitgebreid de remmen van de wagen, hoor je piepende geluiden? Stop op een helling, trek de handrem op en kijk of de auto stil blijft staan. De reactiesnelheid van de remmen test je door bruusk te remmen. Hou het wel veilig!
  • Rij op een lang, recht stuk en hou het stuur losjes in je handen. Let erop dat het stuur niet trilt en controleer of de wagen naar links of rechts afwijkt. De wegmarkeringen helpen je om dit te zien.
  • Observeer de uitlaatgassen op geur en kleur. Een witte kleur kan wijzen op dichtingsproblemen in de motor en een blauwe kleur op overmatig olieverbruik (wat je meestal ook kan ruiken). Geef eens goed gas bij een diesel, best dat er geen zwarte rookwolk verschijnt.
  • Controleer de kilometerstand van de wagen op de Car-pass. Kijk na of het chassisnummer overeen met het chassisnummer op de wagen?
  • Kijk na of alle boorddocumenten aanwezig zijn: gelijkvormigheidsattest, inschrijvingsbewijs (2 delen) keuringsattest en aanvraag voor inschrijving van een voertuig.
  • Vergelijk de vraagprijs van de auto met gelijkaardige modellen van hetzelfde bouwjaar en met ongeveer hetzelfde aantal kilometer op de teller. Merk je een groot prijsverschil op, informeer dan bij de verkoper naar de reden van dat verschil.

Wat heb je nodig om je tweedehands auto te verzekeren?

Het spreekt voor zich dat je een definitief rijbewijs moet hebben. Hou dit bij de hand wanneer je een prijs wil berekenen voor je verzekering. Ook het inschrijvingsbewijs, verkoopovereenkomst met vermelding van het model van de auto, chassisnummer e.d. neem je er best bij.