Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Sterretje in de voorruit

Een opvliegend steentje kan tijdens het autorijden je voorruit beschadigen. Hoe verloopt de herstelling, en ben je hiervoor verzekerd? Lees hieronder verder.

Belang van de herstelling

Vooral op snelwegen komt het vaak voor dat een opvliegend steentje een sterretje in je voorruit veroorzaakt. Je snelheid is namelijk hoger en dus is de impact van een steentje op je voorruit groter.

Zowel schokken als grote temperatuurverschillen hebben een invloed op een sterretje, zodat de kleine schade al snel kan uitgroeien tot een grotere barst in de voorruit. Wanneer de schade zich in jouw gezichtsveld bevindt, is het bovendien hinderlijk tijdens het rijden, en kan het een risico vormen voor jouw veiligheid.

Tot voor kort was een sterretje in het gezichtsveld van de bestuurder, een reden voor de technische keuring om je wagen af te keuren. Sinds 2018 heeft de wetgever dit uitgebreid en is dit niet langer beperkt tot het gezichtsveld van de bestuurder, maar geldt voor het hele bereik van de ruitenwissers. Een sterretje met een diameter van meer dan 20mm bijvoorbeeld, of een barst met een lengte van meer dan 50 mm in de twee lagen van gelaagd glas of in een paneel, zullen ervoor zorgen dat je wagen door de technische controle wordt afgekeurd.

Herstellen of vervangen?

De schade snel laten herstellen is dus de boodschap.

Is de impact op je voorruit kleiner dan een stuk van twee euro, dan kan je voorruit zonder problemen hersteld worden. Je maakt een afspraak bij een gespecialiseerd bedrijf die de voorruit kan herstellen. Meestal kan je zelfs gewoon wachten tot de herstelling gebeurd is.

Is de schade echter groter dan een stuk van twee euro dan moet je voorruit volledig vervangen worden. De kosten voor het vervangen van een voorruit liggen vijf keer hoger dan het herstellen van een klein sterretje.

Is deze schade verzekerd?

Afhankelijk van het soort verzekering, kan je het herstellen van een sterretje of de vervanging van de voorruit verhalen op je verzekering.

Heb je enkel een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, dan moet je de herstelling zelf betalen. Een BA-verzekering dekt namelijk enkel de schade die je toebrengt aan de tegenpartij bij een ongeval. In een mini omnium en full omnium verzekering is wel een waarborg glasbreuk voorzien. Deze verzekeringen zullen dus, op basis van de polisvoorwaarden, wel tussenkomen voor de herstelling of vervanging van de voorruit.