Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Vandalisme

Wat is vandalisme en ben je hiervoor verzekerd? We leggen het je hieronder uit.

Wanneer spreken we van vandalisme?

Vandalisme is het opzettelijk beschadigen of vernielen van goederen die eigendom zijn van iemand anders. Voor de daders brengt het niets op, ze doen het vaak uit verveling of wraak, zonder rekening te houden met de gevolgen van hun daden.

Je parkeert je auto in de parking van het shoppingcenter om snel even een boodschap te doen en wanneer je terugkomt aan je wagen zie je dat de flank helemaal bekrast is en de koplampen zijn stukgeslagen. Van de daders is uiteraard geen spoor.

Aangifte doen

Allereerst moet je aangifte doen bij de politie. Je legt klacht neer tegen onbekenden en de politie maakt hiervan een proces verbaal op.

Voor de herstelling doe je een schadeaangifte bij de verzekeraar. Je geeft het pv-nummer van je klacht door en maakt best ook foto’s van je beschadigde auto.

Wanneer ben je verzekerd?

Heb je enkel een BA-verzekering afgesloten, dan moet je de herstelling van je wagen zelf betalen. De BA-verzekering vergoedt namelijk enkel de schade die jij zelf toebrengt aan de tegenpartij wanneer je een ongeval veroorzaakt. Ook de meeste mini omnium verzekeringen vergoeden geen schade door vandalisme. Wanneer je auto gevandaliseerd is, je hebt klacht neergelegd en de dader zou achteraf gevonden worden, kan je beroep doen op je rechtsbijstandsverzekering om de herstellingskosten te verhalen op de dader.

Een full omnium vergoedt wel de schade door vandalisme. Hou er wel rekening mee dat sommige polissen een franchise voorzien. Een deel van de schade zal je dan zelf moeten betalen. Daarom is het soms ook beter om voor kleine schadebedragen de schade te laten herstellen op eigen kosten. Kijk dus altijd de polisvoorwaarden goed na alvorens je het schadegeval bij de verzekeraar aangeeft.