Wanneer heb je recht op een vervangwagen?
Of je al dan niet recht hebt op een vervangwagen en voor welke periode, is bepaald in de algemene voorwaarden van je autoverzekering. Er gelden wel een aantal basisprincipes die door elke verzekeraar worden toegepast.
Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid: om recht te hebben op een vervangwagen moet je het slachtoffer zijn van het ongeval. Je hebt met andere woorden het ongeval niet zelf veroorzaakt.
Mini omniumverzekering: als je recht hebt op een vervangwagen, is dat enkel na schade aan je auto door een schadegeval dat gedekt is in je mini omniumverzekering.
Liam heeft ervoor gekozen om zijn auto te verzekeren met een mini omniumverzekering. Na een zware hagelstorm is het koetswerk van zijn auto geblutst. De verzekeraar heeft een expert aangesteld die de kosten van de herstelling bepaald heeft. Het zal een week duren om de wagen te herstellen. In de algemene voorwaarden van zijn verzekering leest Liam dat hij recht heeft op een vervangwagen gedurende de volledige duur van de herstelling. Liam brengt zijn auto naar de garage voor de herstelling, en rijdt weer naar huis met de vervangwagen. Wanneer hij zijn herstelde auto bij de garage ophaalt, levert hij de vervangwagen opnieuw in.
Full omniumverzekering: als je autoverzekering een vervangwagen voorziet, dan heb je ook recht op een vervangwagen na een schade aan je auto door jouw fout.
Zowel bij een mini als een full omniumverzekering is het mogelijk dat je enkel recht hebt op een vervangwagen als je de auto laat herstellen bij een door de verzekeraar erkende hersteller.
Vervangwagen in het buitenland
Als je autoverzekering een vervangwagen in het buitenland voorziet, kan het zijn dat hieraan voorwaarden verbonden zijn. Zo bepalen sommige verzekeraars dat je recht hebt op een vervangwagen na een ongeval op minder dan 50 kilometer van de Belgische grens.
Vervangwagen bij diefstal
Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid: deze verzekering vergoedt enkel schade aan de tegenpartij als jij bij een ongeval in fout bent. Diefstal is niet gedekt in een BA-verzekering. Je hebt dus geen recht op een vervangwagen als je auto gestolen wordt en enkel met een BA verzekerd is.
MIni en full omnium: In deze verzekeringen is diefstal wel een gedekt risico. De polisvoorwaarden bepalen of je recht hebt op een vervangwagen. Bij diefstal is er een wachttijd van 30 dagen alvorens de verzekeraar overgaat tot uitbetaling van de schadevergoeding. Gedurende die periode kan je auto immers nog teruggevonden worden. Sommige verzekeraars voorzien een vervangwagen gedurende de volledige wachttijd, andere gedurende een beperkte periode. De algemene voorwaarden van het verzekeringscontract geven hierover uitsluitsel.
Aanvullende verzekering
Je kan via een aanvullende verzekering een vervangwagen toevoegen aan je autoverzekering, als deze geen vervangwagen voorziet. Met de aanvullende verzekering is de vervangwagen vaak ook voorzien in het buitenland, en kan eventueel nog worden aangevuld met een vervangwagen na autopech.
Ongeval met een vervangwagen
De vervangwagen is altijd minstens verzekerd met een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering. Als je met een vervangwagen een ongeval veroorzaakt, krijgt de tegenpartij dus de schade vergoed. Is de vervangwagen omnium verzekerd, dan zal ook de schade aan de vervangwagen waarvoor je zelf verantwoordelijk bent, vergoed worden. Je moet dan enkel de franchise betalen.
Heb je je eigen wagen verzekerd met een full omniumverzekering, dan gelden normaal gezien dezelfde regels voor schade aan de vervangwagen, als bij schade aan je eigen wagen. Hetzelfde met je bestuurdersverzekering: als je zelf gewond bent na een ongeval met een vervangwagen, vergoedt jouw bestuurdersverzekering de medische kosten.
Checklist voor het ophalen van de vervangwagen
Rij niet zomaar met de vervangwagen de garage buiten, maar controleer de volgende zaken:
- is de wagen BA verzekerd of ook omnium?
- als de wagen omnium verzekerd is, wat is de vrijstelling?
- is het verzekeringsbewijs aanwezig in de auto?
- is er een geldig inschrijvingsbewijs?
- komt de nummerplaat overeen met de vermelding op het verzekeringsbewijs en het inschrijvingsbewijs?
- is het keuringsbewijs nog geldig?
Hou er rekening mee dat vervangwagens meestal kleine wagens zijn. Ook al rij je zelf met een grote gezinswagen, je zal het dan tijdelijk met een kleinere wagen moeten doen. Vraag ook na wie er met de auto mag rijden. Mag je partner of je kinderen ook de vervangwagen gebruiken?