Page Slug: opzeggen

​Autoverzekering opzeggen: wat moet ik doen?

Er zijn verschillende redenen die aanleiding kunnen geven tot de opzeg van je autoverzekering. Heb je recent afstand gedaan van je auto? Of heb je een voordelige premie gevonden bij een andere verzekeraar? Uiteraard heb je de mogelijkheid om je autoverzekering op te zeggen, maar dat kan niet zomaar op elk moment. Ontdek hier wanneer wel!

laatste update:

Standaardprocedure bij opzeg van je autoverzekering

Als je een autoverzekering hebt afgesloten, krijg je 14 dagen bedenktijd. Dit betekent dat je je nieuwe autoverzekering kan opzeggen binnen de 14 dagen na ondertekening van je contract.

Meestal sluit je een autoverzekering af voor een jaar en wordt ze nadien stilzwijgend verlengd. Dankzij een wetswijziging kan je sinds 1 oktober 2024 je verzekering op elk moment opzeggen zodra het eerste verzekeringsjaar is verstreken. Als je na 12 maanden je opzeg doet, zal je contract twee maanden later eindigen.

Wil je al direct na de eerste 12 maanden veranderen van verzekeraar? Zeg dan ten minste twee maanden vóór de vervaldatum je contract op: dat is tien maanden na de start van je verzekering. Je verzekeraar moet de eventuele premie die je te veel betaalde terugstorten. Let Op! Dit geldt enkel voor autoverzekeringen voor particulier gebruik. Als je je auto voor professionele doeleinden gebruikt, bedraagt de opzegtermijn drie maanden en is je contract alleen jaarlijks opzegbaar.

Opzeggen kan via een aangetekende brief of via een digitale omgeving die de verzekeraar of de verzekeringstussenpersoon optioneel aanbiedt, zoals een beveiligd extranet.

Er zijn enkele uitzonderingen die aanleiding kunnen geven tot vroegtijdige stopzetting. Verder in dit artikel lees je er alles over.

Let op…

Voor aanvullende waarborgen kunnen andere bepalingen gelden. Wees aandachtig en hou rekening met de polisvoorwaarden van de aanvullende verzekeringen.

Bijzondere situaties: je autoverzekering stopt onmiddellijk

Sommige situaties geven aanleiding tot een vroegtijdige stopzetting van je autoverzekering, los van de contractdatum.

​Je verkoopt je auto en koopt er geen nieuwe meer

Als je geen auto meer hebt, is een autoverzekering overbodig. Maar wat nu? Schrijf eerst en vooral je auto uit bij de DIV door je nummerplaat op te sturen. Vervolgens ontvang je een officieel schrappingsattest. Geef dit samen met je verzekeringsbewijs af aan je verzekeraar. Zodra je wagen is uitgeschreven bij de DIV kan je verzekeraar de autoverzekering stopzetten.

Beslis je later toch om opnieuw een auto aan te schaffen? Als je dat bij dezelfde verzekeraar doet, zijn je schadevrije jaren onbeperkt geldig. Zij bewaren namelijk je historiek en kunnen zich daarop baseren om je opnieuw te verzekeren. Ga je bij een nieuwe verzekeraar, dan zijn je schadevrije jaren gedurende vijf jaar geldig. In de meeste gevallen zal je na vijf jaar zonder verzekering opnieuw als beginner beschouwd worden, tenzij je kan aantonen dat je intussen als occasionele bestuurder hebt gereden.

​Na een schadegeval

Na een schadegeval kan je je autoverzekering opzeggen of kan je van verzekeraar veranderen. Breng je verzekeraar op de hoogte binnen de maand nadat je verzekeraar je informeerde over de regeling rond de schadevergoeding. Zowel bij een uitbetaling als bij het ontbreken ervan, kan je overstappen.

​Een tariefwijziging van je autopremie

Als je verzekeraar beslist om de prijs van je autopremie te veranderen, kan je een stopzetting van je verzekering aanvragen. Dit kan ook bij een wijziging van de polisvoorwaarden. Je verzekeraar moet je hiervan op de hoogte brengen, want daarna heb je 30 dagen de tijd om je verzekering op te zeggen.

​Faillissement van je verzekeraar

Je kan een stopzetting aanvragen bij een faillissement of een intrekking van de vergunning van de verzekeraar. Het is mogelijk dat de rechter een stopzetting afdwingt of dat de verzekeraar zijn uitdrukkelijke toelating geeft om de verzekering op te zeggen.

​Vermindering of verzwaring risico

Een veranderde situatie kan aanleiding geven tot een vermindering of een verzwaring van het risico. Bespreek deze verandering met je verzekeraar. Op basis daarvan kan een herberekening van de premie noodzakelijk zijn.

​Vermindering van het risico

Als de vermindering van het risico aanzienlijk en blijvend is, moet de verzekeraar een lagere premie toekennen. Dat gebeurt vanaf de dag dat hij kennis heeft genomen van de vermindering van het risico. Als je niet tevreden bent met dit nieuwe voorstel, kan je de verzekering opzeggen.

​Verzwaring van het risico

Je moet het verzwaard risico melden aan je verzekeraar. Als je de verzwaring van het risico verzwijgt, kan de verzekeraar bij schade de kosten op jou verhalen. Anderzijds kan hij de nietigheid van het verzekeringscontract aanvragen. Je krijgt één maand de tijd om hierop te reageren. Daarna krijgt de verzekeraar zelf 15 dagen om je verzekering alsnog op te zeggen.

Tijdelijke schorsing van je autoverzekering

Vind je een opzegging te drastisch? Dan is een tijdelijke schorsing misschien wel de oplossing. Dit is nuttig als je je auto tijdelijk niet gebruikt. Omdat dit een vermindering van het risico betekent, kan je in de meeste gevallen een schorsing aanvragen. De betaling stopt dan tijdelijk: in de polisvoorwaarden is een minimum- en maximumtermijn bepaald. Na de schorsing pik je de draad weer op en dit tegen dezelfde premie.

​Let op…

Bij een tijdelijke schorsing van je autoverzekering mag je niet meer met de auto op de openbare weg rijden. Je auto parkeren op de openbare weg is ook verboden. Niet elke verzekeraar staat een tijdelijke schorsing van de polis toe.

Opzegbrief

Het eerste jaar kan je je opzegbrief tot twee maanden voor de vervaldatum van je contract aangetekend opsturen naar je verzekeraar. Na het eerste verzekeringsjaar kan dit op elk moment. De opzeg vindt dan plaats twee maanden na de aanvraag ervan. De vervaldatum vind je terug op het verzekeringscontract. Zorg ervoor dat je opzegbrief volgende elementen bevat:

  • voornaam en familienaam, adres en datum
  • nummerplaat
  • polisnummer autoverzekering
  • jaarlijkse vervaldag
  • aanvraag tot stopzetting autoverzekering
  • handtekening​