Drinken en rijden
Drinken en rijden is en blijft een gevaarlijke combinatie. Rijden onder invloed vermindert de rijvaardigheid. Je reactiesnelheid gaat erop achteruit, je bent minder geconcentreerd en je ziet ook minder scherp. In België mag je, wettelijk gezien, maximaal 0,5 promille alcohol in je bloed hebben. Voor beroepschauffeurs of jonge bestuurders die minder dan 3 jaar geleden hun rijbewijs hebben gehaald, is dat slechts 0,2 promille.
Heb je te veel promille in je bloed, en is het niet de eerste keer dat je betrapt wordt, dan is de kans groot dat de politierechter een rijverbod zal opleggen, bovenop de fikse boete die je moet betalen. Naast alcoholintoxicatie is ook overdreven snelheid, na herhaaldelijke vaststellingen, een reden voor de politierechter om een rijverbod uit te spreken.
Wat betekent dit voor mijn verzekering?
Ook verzekeraars zijn streng als het gaat om een rijverbod. Een rijverbod in het verleden zal, bij zowat elke verzekeraar, aanleiding geven tot hoge premies maar meestal onverzekerbaarheid. De verzekeraar schat namelijk het risico hoger in. In sommige gevallen, zeker na het veroorzaken van een ongeval in dronken toestand, zal je lopende polis door de verzekeraar worden opgezegd. Het zal nadien heel moeilijk worden om je auto te laten verzekeren tegen een normale premie. In dat geval kom je terecht bij het tariferingsbureau, waar de premies bijzonder hoog zijn (zij kunnen niemand weigeren).
Voorkomen is dus beter dan genezen: kruip niet achter het stuur met een glaasje te veel op. Veel verzekeraars hebben tegenwoordig een BOB-clausule in hun BA verzekering, zodat je met een gerust geweten je auto in handen kan geven van de BOB in jouw gezelschap. Een ongeval veroorzaakt door jouw BOB is dan ook gedekt door jouw verzekering.