Is een ongeval op weg naar het werk een arbeidsongeval?
Ja, zonder twijfel. Een arbeidsongeval is niet alleen een ongeval op de werkplek tijdens het uitoefenen van je functie, maar ook een ongeval op de normale weg van je woning naar je werk of omgekeerd.
Let op:
De normale route naar je werk moet niet noodzakelijk de kortste zijn. Doe je elke dag een omweg om je kind af te zetten in de crèche, dan is dat de normale weg naar je werk.
Wat moet je doen bij een verkeersongeval tijdens je woon-werkverkeer?
Je moet zo snel mogelijk je werkgever op de hoogte brengen van het ongeval. Hij zal immers aangifte moeten doen bij de arbeidsongevallenverzekering die hij heeft moeten afsluiten voor zijn werknemers. Deze verzekering vergoedt echter enkel de medische kosten als gevolg van het werkongeval. Je ziekenhuiskosten, doktersrekeningen, rekeningen voor medicatie, kinesitherapie… worden vergoed conform het RIZIV-barema. Vallen de verwondingen op het eerste zicht nogal mee, is het toch aangeraden om ook aangifte te doen. Doe je dat niet en je ondervindt achteraf toch gevolgen van het ongeval, dan heb je geen recht meer op een vergoeding via de arbeidsongevallenverzekering;
Belangrijk:
Bij een arbeidsongeval komt het ziekenfonds niet als eerste tussen. Je moet dus alle originele documenten bezorgen aan de arbeidsongevallenverzekeraar.
Wat als je tijdelijk of blijvend arbeidsongeschikt bent?
Wanneer je, tengevolge van een arbeidsongeval tijdelijk niet kan werken, keert de arbeidsongevallenverzekering je een dagvergoeding uit voor de dagen dat je arbeidsongeschikt bent. Meestal is dit een percentage van het gemiddeld dagbedrag van je basisloon. Ben je blijvend arbeidsongeschikt, dan ontvang je een jaarlijkse vergoeding die rekening houdt met de graad van de arbeidsongeschiktheid.
Bij een overlijden na een arbeidsongeval ontvangt je partner, naast een vergoeding voor begrafeniskosten, een bepaald percentage van je jaarloon als lijfrente. Je kinderen hebben recht op een tijdelijke lijfrente, zolang ze recht hebben op kinderbijslag.
Vergoedt de arbeidsongevallenverzekering ook de schade aan je auto?
Neen, daarvoor doe je beroep op je autoverzekering. Ben je zelf omnium verzekerd, dan doe je aangifte bij je autoverzekeraar om de schade aan je wagen te vergoeden. Heb je enkel een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (BA) en ben je in fout, dan moet je je auto laten herstellen op eigen kosten. Je BA-verzekering vergoedt de materiële en medische schade van de tegenpartij.