Vergoedt je autoverzekering stormschade?

Als gevolg van de klimaatverandering komen zware stormen steeds vaker voor. Meer dan vroeger krijgen we te maken met extreme weersomstandigheden. Denk maar aan enorme hagelbollen of overstromingen waarmee we de laatste jaren rekening moeten houden. Hoe zit het dan met je autoverzekering? Ben je hiervoor gedekt?

Wanneer spreken we van een storm?

We spreken van een storm bij wind met een windkracht van 9 of meer op de schaal van Beaufort. Dat betekent dat de gemiddelde snelheid van de wind gedurende 10 minuten een snelheid van ten minste 75 km per uur bereikt. Verzekeraars bepalen vaak zelf in hun algemene voorwaarden wat de minimale windsnelheid moet zijn om schade, veroorzaakt door een storm, te vergoeden. Bij sommige verzekeraars is deze windsnelheid minstens 80 km per uur, voor andere 100 km per uur of meer.

Wanneer wordt stormschade terugbetaald?

Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid vergoedt de schade die je veroorzaakt aan derden. Moet je bijvoorbeeld tijdens een storm uitwijken voor een vallende tak, en bots je door dit manoeuvre tegen een andere auto, dan vergoedt de BA-verzekering de schade aan de andere auto, maar niet de schade aan jouw wagen.

Een mini-omnium dekt wel de schade aan je auto veroorzaakt door de vallende tak, maar niet de gevolgschade. In dit voorbeeld dekt je waarborg mini-omnium de schade aan je auto door de botsing dus niet, ook al moest je uitwijken voor een vallende tak. Een full omnium biedt een ruimere dekking en vergoedt ook de gevolgschade aan je eigen wagen door de botsing.

Wanneer vergoedt je verzekering de schade niet?

In een aantal situaties zal je (mini)omnium de opgelopen schade niet vergoeden. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

Stormen die worden erkend als natuurrampen worden niet vergoed door je verzekeraar. Stond je auto geparkeerd in de straat, en wordt hij geraakt door een ontwortelde boom, dan kan je een beroep doen op het Vlaams Rampenfonds.

Rijd je met de auto in een overstroomde straat, dan zal de verzekeraar ook een tussenkomst weigeren. Hij zal oordelen dat je de schade zelf hebt veroorzaakt door je eigen onvoorzichtigheid.

Raakt je auto beschadigd door een afwaaiende dakpan van de woning van de buren tijdens een storm, dan kan je buurman of -vrouw hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Is het niet duidelijk wie voor de schade aansprakelijk is, dan kan je een beroep doen op je rechtsbijstandsverzekering om de aansprakelijkheid te laten vaststellen.