Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

De autoaccu

De batterij is één van de belangrijkste onderdelen van je wagen. Wat is de taak van de batterij en waar moet je op letten? Je vindt hieronder een kort overzicht.

Wat is de accu en wat is haar taak?

De accu zorgt ervoor dat de motor bij het starten ronddraait. De accu slaat energie op om die op een later tijdstip vrij te geven. De elektrische en elektronische componenten van de moderne auto verbruiken steeds meer stroom van de accu. De accu wordt opgeladen door de alternator. Vaak zijn nieuwe modellen auto’s uitgerust met een start/stop systeem. Dit systeem vereist dan weer een ander type accu.

Hoe onderhoud ik mijn accu?

Een accu heeft een levensduur van 4 à 5 jaar.

De levensduur van een accu hangt onder andere af van het tijdstip waarop ze in de auto geïnstalleerd wordt. Als de accu langere tijd gestockeerd wordt, zal ze aan prestaties inboeten. Een accu die snel nadat ze werd geproduceerd, in je auto wordt geplaatst, zal dus langer meegaan.

Het onderhoud van de accu gebeurt in de garage, wanneer je je auto naar de garage doet voor het jaarlijkse onderhoud. Je kan echter, met een paar handige tips, ook zelf de levensduur van de accu verlengen. We zetten er een aantal voor je op een rij:

  • ​Rijd je met een dieselauto, wacht dan om de auto te starten tot het voorgloeilampje van de motor gedoofd is.
  • Doof de lichten en zet de radio, verwarming of airco uit vooraleer je de motor start.
  • Rijd je met een manueel geschakelde auto, druk dan het koppelingspedaal in als je start. Zo ontzie je de startmotor en dus ook de accu.
  • Op een heel koude dag schakel je voor het starten best je lichten eens aan en uit, zodat de accu “geactiveerd” wordt.
  • Staat je wagen voor langere tijd stil, koppel de accu dan af. Let erop dat je eerst de negatieve (zwarte) kabel losmaakt.

Warmte, koude? Heeft dit een invloed op mijn accu?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft extreme warmte even goed als extreme koude een negatieve invloed op een accu.

Extreme koude laat de accu “stollen”, waardoor ze niet de volledige capaciteit kan leveren om de starter te bedienen. Je wagen zal dus op zeer koude dagen moeilijker starten. Warmte verhoogt dan weer de capaciteit van een accu. Extreme hitte zorgt er echter voor dat de accu ontladen wordt. In het ergste geval veroorzaakt dit blijvende schade.