Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Waarde auto: wat is mijn auto waard?

In heel wat gevallen is het handig om te weten hoeveel je auto waard is. Zoals bijvoorbeeld bij de verkoop van je auto, wanneer je auto ‘perte totale’ wordt verklaard of om de prijs van je autoverzekering te bepalen. Hier kom je te weten hoe je de waarde van je auto kan berekenen en welke waardebepalingen er bestaan.

Factoren die de waarde van je auto beïnvloeden

Er zijn enkele aspecten die de waarde van je auto mee bepalen. Hieronder vind je een opsomming:

  • ​Het merk en het model van je auto bepalen mee de waarde van je auto. Een exclusieve wagen zal veel meer waard zijn dan een standaard model. Is je auto heel gewild op de markt, dan is hij ook meer waard.
  • Het bouwjaar van de auto. Oudere auto’s hebben over het algemeen een lagere waarde tenzij het gaat om een oldtimer. Deze wagens zijn schaars en stijgen daardoor in waarde.
  • Staat van de wagen. Dit is vooral van belang bij een verkoop. Hoe beter de auto onderhouden is, hoe meer die waard is. Zijn er nog enkele herstel/vervangingskosten, dan zal de waarde van je auto dalen.
  • De Kilometerstand heeft een bepalende rol. Veel gereden kilometers betekent een lagere waarde van je auto, omdat deze meer slijtage vertoont.
  • Opties en accessoires doen de waarde van je auto stijgen. Onderdelen zoals een parkeerhulpsysteem of een dodehoekwaarschuwing zijn een waardevolle extra troef, omdat ze de prijs van je autoverzekering doen dalen.
  • In veel mindere mate speelt ook de kleur van je auto een rol in de waardebepaling. Neutrale kleuren zullen namelijk sneller verkopen dan erg opvallende kleuren.

Hoe kan je de waarde van je auto bepalen?

Allereerst kan je de onderzoeker in jezelf naar boven halen en kijken welke prijzen er op de markt geboden worden voor jouw auto. Je kan je baseren op bovenstaande factoren om de prijs te bepalen.

Ten tweede kan je bepaalde sites raadplegen die de waarde voor jou berekenen. Enkele vaak bezochte sites zijn: wijkopenautos.be, autoscout24.be, gocar.be. Deze sites hebben handige tools ontwikkeld die je onmiddellijk een prijsindicatie geven.

Ten derde kan je bij je garagist langsgaan. Iemand die dag in dag uit auto’s herstelt, kan goed inschatten wat je auto waard is.

Welke verschillende waardebepalingen bestaan er?

Er bestaan drie soorten waardebepalingen: cataloguswaarde, marktwaarde en inruilwaarde. Lees hieronder kort wat elke waardebepaling betekent en wanneer welke berekening gebruikt wordt.

Cataloguswaarde

De cataloguswaarde is de nieuwprijs van je auto inclusief accessoires. Het is dus de prijs van je auto in nieuwe staat zonder eventuele kortingen.

Waarom de cataloguswaarde berekenen

  • Afsluiten autoverzekeringSluit je een autoverzekering af? Het is vaak de cataloguswaarde waarop je verzekeraar zich baseert om de prijs van je omniumverzekering te berekenen.
  • Totaal verlies: Je auto is nieuw, maar door een ongeval perte totale verklaard? Kijk dan naar de voorwaarden van je autoverzekering. Bij nieuwe auto’s, met een leeftijd tussen de 6 tot 36 maanden, wordt bij totaal verlies 100% van de cataloguswaarde vergoed. Daarna vindt er een afschrijving plaats en wordt er, in verhouding tot de leeftijd van de auto, een kleiner percentage van de cataloguswaarde vergoed. Wanneer de afschrijving plaatsvindt, hangt af van bij wie je verzekerd bent.

Inruilwaarde

De inruilwaarde is het bedrag dat je krijgt wanneer je bij een autohandelaar je oude auto inruilt voor een nieuwe.

Waarom de inruilwaarde berekenen?

  • Oude wagen inruilen voor een nieuwe: als je er zeker van wil zijn dat de autohandelaar je een goede prijs geeft voor je oude auto kan je de dagwaarde berekenen. Het bedrag dat je krijgt aangeboden kan nog steeds afwijken van de dagwaarde, maar het geeft je wel een betere indicatie van de waarde van je auto.

Marktwaarde

Marktwaarde, reële waarde, dagwaarde of werkelijke waarde, ze drukken allemaal hetzelfde uit. Op basis van enkele kenmerken wordt bepaald wat je auto vandaag waard is. Onderstaande kenmerken worden in rekening gebracht:

  • ​aantal kilometers
  • bouwjaar
  • staat van onderhoud
  • accessoires
  • merk & model

Waarom marktwaarde berekenen?

  • verkoop/ aankoop: zowel bij de verkoop van je auto als bij de aankoop van een tweedehandswagen is het handig om je te baseren op de reële waarde. Je bent beter geïnformeerd, want een verkoper durft wel eens meer te vragen dan de reële waarde om zoveel mogelijk winst te maken.
  • Totaal verlies: bij schade waarvan de kost van de schade hoger is dan de marktwaarde, wordt de marktwaarde uitgekeerd aan de belanghebbende, in plaats van de kost van de schade.

Perte totale: krijg ik de reële waarde of de overeengekomen waarde vergoed?

Welke vergoeding krijg je uitgekeerd wanneer je auto perte totale is verklaard? Er zijn 2 mogelijke vergoedingssystemen bepaald in de verzekeringsovereenkomst.
Vergoeding aan de hand van:

  • ​De reële waarde: de waarde van je auto op het moment vóór de schade.
  • De overeengekomen waarde: dit is meestal de cataloguswaarde, verminderd met een percentage volgens de ouderdom van het voertuig.