Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Brandverzekering vergelijken

  • Het goedkoopste aanbod op de markt
  • In slechts enkele stappen een persoonlijk voorstel
  • Gratis advies vragen aan onze experts
  • Meteen je verzekering aanvragen
Koppel kijkt naar huis en is blij met hun brandverzekering

Vergelijk hier je huurdersverzekering

Wij zoeken voor jou alle verschillen tussen brandverzekeringen, zo hoef je dat zelf niet te doen. Klik hieronder om te zien welke brandverzekering goed bij jou past!

Woning + inboedel

Kies deze

Inboedel

Kies deze

Woning

Kies deze

Je brandverzekering vergelijken in slechts 3 stappen

1. Vul je gegevens in

Kies je dekking: gebouw, inboedel of beide. Uiteraard kan je ook aanvullende verzekeringen toevoegen. Vul de nodige gegevens over jezelf en je woning in zodat we een geschikte brandverzekering voor je vinden.

2. Kies de juiste verzekering

Op basis van je gegevens krijg je een overzicht van alle brandverzekeringen die bij je passen. Kies de verzekering die jou het meest aanspreekt.

3. Verzekering aanvragen & klaar!

Op basis van de laatst verzamelde gegevens maakt de verzekeraar een polis voor je op. Vraag je verzekering aan en ontvang een bevestiging via e-mail.

Waarom een brandverzekering afsluiten via Mijnvergelijker.be?

  • Expertise: voor brandverzekeringen doet Mijnvergelijker.be een beroep op Independer, een onafhankelijke onlinemakelaar met meer dan 20 jaar ervaring in verzekeringsproducten in Nederland en België. Je krijgt dus altijd een deskundig antwoord op je vraag.
  • Verschillende verzekeraars: op Mijnvergelijker.be vergelijk je brandverzekeringen van verschillende verzekeraars. De prijs kan namelijk sterk variëren. Zo biedt de ene verzekeraar misschien extra diensten aan en geeft de andere mogelijk een ruimere basisdekking. Via onze vergelijker krijg je meteen een overzicht van de brandverzekeringen die voor jou het interessantst zijn. Zo moet je geen prijzen op afzonderlijke websites vergelijken.
  • Promoties inbegrepen: wij krijgen de prijzen en promoties rechtstreeks van onze verzekeraars. Zo is onze vergelijkingstool steeds up-to-date.
  • Steeds bereikbaar: heb je hulp nodig bij het simuleren van brandverzekeringen of zit je met een dringende vraag? Stel je vraag via ons contactformulier of bel ons op 033 00 16 69. We helpen je graag verder!
  • Prijs-kwaliteitsscore: we rangschikken de resultaten van je vergelijking volgens prijs-kwaliteit. Zo vind je de beste dekking voor de beste prijs!

We zijn bereikbaar via telefoon of via het contactformulier op onze website

Neem gerust contact met ons op als je meer informatie wil krijgen over brandverzekeringen vergelijken via Mijnvergelijker.be. We zijn elke weekdag bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur.

Wat is een brandverzekering?

Een brandverzekering, woonverzekering of woningverzekering verzekert je woning, bijgebouwen en de inhoud ervan tegen schade door brand. Behalve brand, verzekert ze ook andere onvoorziene omstandigheden. Denk aan schade door een storm of blikseminslag. De brandverzekering bestaat voor huurders, verhuurders en eigenaars. Via onze website kan je een brandverzekering als huurder afsluiten. Deze brandverzekering noemen we ook de huurdersverzekering of huurdersaansprakelijkheidsverzekering.

Is een brandverzekering verplicht?

Of je verplicht een brandverzekering moet afsluiten, is afhankelijk van het gewest waar je woont. We maken dus een onderscheid tussen het Vlaams Gewest, het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Daarnaast verschilt de wetgeving ook voor huurders en verhuurders. 

  • Vlaams Gewest: wie een huis huurt in Vlaanderen is verplicht een huurdersaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering moet op zijn minst brand en waterschade dekken. Ook als verhuurder moet je verplicht een brandverzekering afsluiten.
  • Waals Gewest: als huurder moet je verplicht een huurdersverzekering afsluiten. Als verhuurder is dit geen verplichting. 
  • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: als huurder en verhuurder is het niet verplicht om een brandverzekering af te sluiten. 

Let op: als huurder alleen je inboedel verzekeren is dus niet voldoende. Je moet op zijn minst een huurdersverzekering afsluiten die de materiële schade door brand of water dekt. Kies in onze vergelijking daarom voor ‘Woning’ of ‘Woning + inboedel’ als je nog geen brandverzekering hebt.

Je brandverzekering verzekert:

Een brandverzekering of woningverzekering verzekert je woning, bijgebouwen en de inhoud ervan tegen schade door brand. Behalve brand, verzekert ze ook andere onvoorziene omstandigheden. Zo moet elke woonverzekering of brandverzekering wettelijk gezien een aantal basiswaarborgen dekken: 

  • Brand
  • Blikseminslag
  • Ontploffing
  • Implosie
  • Schade door storm en natuurrampen
  • Schade door een aanslag of arbeidsconflict
  • Het getroffen worden door enig ander voertuig of door dieren
  • Het neerstorten van of het getroffen worden door luchtvaartuigen of door voorwerpen die ervan afvallen of eruit vallen

De brandverzekering bestaat voor huurders, verhuurders en eigenaars. Via onze website kan je een brandverzekering als huurder afsluiten. Deze brandverzekering noemen we ook de huurdersverzekering of huurdersaansprakelijkheidsverzekering.

Ontdek hier meer over de risico’s die je brandverzekering dekt .

Doe nu een brandverzekering simulatie

Wil je graag een brandverzekering afsluiten? Start met brandverzekeringen simuleren via Mijnvergelijker.be. Na je vergelijking krijg je alle brandverzekeringen te zien die aansluiten bij je persoonlijke situatie. Simuleren is gratis en duurt slechts twee minuten.

Hoe wordt de prijs van je brandverzekering berekend?

Hoeveel een brandverzekering kost, hangt af van verschillende factoren. Hoe meer je woning waard is, hoe hoger je premie. Daarom vragen we in onze brandverzekeringsimulatie onder meer volgende gegevens: type huis, aantal kamers, huurprijs, waarde van je inboedel,… Welke invloed deze factoren hebben, verschilt per verzekeraar.

Aanvullende verzekeringen

Diefstalverzekering

Een diefstalverzekering dekt schade aan je inboedel en woning door vandalisme of (poging) tot diefstal. Als je een inboedelverzekering afsloot, krijg je eventueel ook een vergoeding voor de gestolen goederen. Diefstal uit een garage is meestal gedekt. Dit verschilt van verzekeraar tot verzekeraar.

Familiale verzekering

De familiale verzekering dekt materiële of fysieke schade die jij of je huisgenoten onopzettelijk toebrengen aan derden. Maar je familiale verzekering dekt veel meer dan dat! Soms ben je zelfs wereldwijd verzekerd.

Rechtsbijstandverzekering

Wie een rechtsbijstandverzekering afsluit, krijgt juridische hulp en bijstand bij een geschil met een derde. Afhankelijk van het type schade en of je zelf in fout bent, stelt de verzekeraar de tegenpartij aansprakelijk. In dit geval betaalt de verzekeraar de geleden schade terug. Let op: bepaalde geschillen, zoals contractuele geschillen, zijn niet altijd gedekt.

Over een brandverzekering afsluiten via Mijnvergelijker.be

Voordat wij samenwerken met verzekeraars willen we alle actuele voorwaarden, premies en waarborgen kennen van elke huurdersverzekering. Op onze website vergelijken we dus enkel huurdersverzekeringen waarvan we de productinformatie hebben. Het aanbod van verzekeraars breidt steeds verder uit.

Als je een verzekering via onze website afsluit, dan ontvangen wij van de desbetreffende verzekeraar een eenmalige of doorlopende commissie.

Om een goede brandverzekering voor je te vinden, stellen we eerst een aantal vragen. Die gegevens gebruiken we om te bepalen welke brandverzekering voor jou in aanmerking komt. Vervolgens zie je een overzicht van de brandverzekeringen die je kan afsluiten. Alleen de brandverzekeringen die voldoen aan jouw wensen en behoeften worden getoond.

Voor brandverzekeringen doet Mijnvergelijker.be een beroep op Mijnvergelijker.be, een onlineverzekeringsmakelaar met meer dan 20 jaar ervaring in Nederland en België, en onderdeel van DPG Media. Mijnvergelijker.be draagt transparantie, klantenservice en deskundig advies hoog in het vaandel. Mijnvergelijker.be is als tussenpersoon geregistreerd bij de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten) onder het nummer 0741.664.275. 

De experts van Mijnvergelijker.be beantwoorden al je vragen over je verzekering. Vraag advies via het contactformulier of bel op werkdagen tussen 9 en 17 uur naar het nummer 033 00 16 69.

Veelgestelde vragen over de brandverzekering

Een brandverzekering moet verplicht waterschade dekken. Als je ook een inboedelverzekering afsloot, is ook je inboedel voor waterschade door een lek gedekt. De waarborg waterschade bij de klassieke brandverzekering (zonder inboedelverzekering) dekt onvoorziene schade aan je woning. Hieronder valt:

  • Schade door het lek: waterschade door een lek in leidingen en insijpeling via het dak is altijd gedekt, maar reparatie van de lekkage wordt niet vergoed. M.a.w. bij een lek in het dak wordt alle gevolgschade aan bijvoorbeeld plafonds gedekt, maar de reparatie van het lek in het dak moet je zelf betalen. Ook belangrijk: insijpeling via de gevel is niet altijd verplicht gedekt. 
  • Extra kosten die nodig zijn om erger te voorkomen

 

Let op! Je verzekeraar komt niet altijd tussen:

  • Waterschade vs. overstromingen: je verzekeraar maakt een onderscheid tussen waterschade en schade door overstromingen. Schade door overstromingen is niet standaard gedekt. Hiervoor moet je extra waarborg opnemen in je polis.
  • Gebrek aan onderhoud: je verzekeraar komt niet tussen als je het pand niet goed onderhoudt. Zorg er dus voor dat je leidingen regelmatig controleert. Zo vermijd je schade door vrieskou.

Als schade aan je woning ook schade veroorzaakt bij de buren, dan komt je brandverzekering tussen. De brandverzekeraar van je buren vergoedt hun schade. Hiervoor zal hij het bedrag recupereren van je brandverzekeraar. M.a.w. een standaard brandverzekering dekt je burgerlijke aansprakelijkheid. Zo is zowel schade aan dingen als personen gedekt. Let op: kies je enkel voor een inboedelverzekering, dan is je burgerlijke aansprakelijkheid dus niet gedekt.

Je moet een inboedelverzekering afsluiten als je alles wat losstaat ook wenst te verzekeren. Tuinmeubels zijn dus vaak standaard niet gedekt. Dit verschilt per verzekeraar. Check daarom zeker de kleine lettertjes in je polis. Als je tuinmeubels of vast zwembad niet gedekt zijn, moet je hiervoor een bijkomende tuinverzekering afsluiten.

Een woningverzekering is hetzelfde als een brandverzekering. Beide benamingen verwijzen naar dezelfde verzekering. Een brandverzekering vergoedt meer dan enkel schade door brand, vandaar dat we ze soms ook woningverzekering noemen.

Je brandverzekering dekt nooit opzettelijke schade en schade die veroorzaakt is door slijtage van goederen. Het is belangrijk om je woning te onderhouden. Daarnaast zijn er ook waarborgen die optioneel zijn. Deze waarborgen zitten dus niet standaard inbegrepen. Denk aan bijvoorbeeld glasschade of elektrische schade door overspanning. Check de kleine letters van je polis om te weten wat precies vergoed is. 

Daarnaast is ook de schade aan je wagen, je oprit of in de garage niet standaard gedekt door je brandverzekering. Hiervoor moet je een extra waarborg toevoegen aan je brandverzekering. Als je een omniumverzekering hebt, wordt die door je autoverzekering gedekt. In dat geval is deze extra waarborg dus niet nodig.