Bekijk hier het overzicht van de TAK 23-beleggingsverzekeringen
Een Tak 23 is een beleggingsproduct dat onder andere belegt in obligaties, aandelen en vastgoed. Bij een Tak 23 wordt er (in tegenstelling tot tak21) geen rendement gegarandeerd, waardoor er geen roerende voorheffing is. Tak 23 wordt vaak gebruikt bij het opmaken van successieplanning. Vergelijk hier de kosten van elk Tak 23 fonds. We tonen de Tak 23 waarvoor we lagere instapkosten onderhandelden. Bovendien zie je voor elk product de kosten, de onderliggende fondsen en bij welke maatschappij je tegen de laagste instapkost kan intekenen.
Een Tak 23 is een beleggingsproduct dat onder andere belegt in obligaties en aandelen. Je betaalt eenmalig of op regelmatige basis (een combinatie van beide is doorgaans ook mogelijk) een premie aan je verzekeraar. Deze belegt die vervolgens in fondsen. Een Tak 23-beleggingsverzekering wordt vaak gebruikt bij successieplanning. Je kan namelijk naast jezelf ook je partner, kinderen of anderen als begunstigden aanduiden.
Omwille van het momenteel eerder lage rendement van Tak 21-spaarverzekeringen, wint Tak 23 de laatste jaren aan populariteit. Ook spelen de recente wijzigingen in de fiscaliteit, ten nadele van Tak 21, in het voordeel van Tak 23-verzekeringen. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Tak 21 en Tak 23?
Een Tak 23-beleggingsverzekering houdt een groter risico in dan een Tak 21-spaarverzekering, maar er staat een groter potentieel rendement tegenover.
Bij een Tak 23-beleggingsverzekering is er, in tegenstelling tot een Tak 21-spaarverzekering, geen gewaarborgd rendement. De waarde van een Tak 23-verzekering verandert voortdurend doordat deze onderhevig is aan de schommelingen van de onderliggende fondsen.
Een levensverzekering Tak 23 valt niet onder het Garantiefonds. In tegenstelling tot Tak 21-verzekeringen geniet je geen bescherming in het geval van faillissement van je verzekeraar.
Bij een Tak 23 is er geen roerende voorheffing verschuldigd; bij een Tak 21 is dit wel het geval wanneer je polis een kortere looptijd heeft dan 8 jaar, of je je geld eerder dan op de 8e verjaardag van je contract opvraagt.
Bij Tak 23-verzekeringen is er geen gewaarborgd rendement. Je rendement hangt af van het moment van instappen, de evolutie van de inventariswaarde van de onderliggende fondsen en de weging van elk fonds binnen de portefeuille.
Er is geen fiscale optimalisatie mogelijk met Tak 23-verzekeringen, met uitzondering van de Tak 23-pensioenspaarverzekering en de Tak 23-langetermijnspaarverzekering. In deze gevallen kan het belastingvoordeel oplopen tot 30% van het gespaarde bedrag. Je dient dit bedrag in je belastingaangifte mee te nemen.
Instapkosten. Deze kunnen oplopen tot 6%. Het is steeds de moeite hierover te onderhandelen met een verzekeraar. Enkele percenten maken wel degelijk een verschil als het om grote bedragen gaat. Zoals je ziet in bovenstaande tabel, hebben wij in veel gevallen al een mooie korting voor je genegotieerd. Indien je via mijnvergelijker.be een Tak 23-verzekering afsluit, geniet je veelal van gereduceerde tarieven. Sommige partijen rekenen via Mijnvergelijker.be zelfs geen instapkosten aan.
2% belasting op de premies. Deze wordt onmiddellijk van je storting afgetrokken. Indien je een premie van 1000 euro stort, wordt er dus slechts 980 euro effectief belegd. Enige uitzondering hierop is de pensioenspaarverzekering waarop deze belasting niet verschuldigd is.
Je dient doorgaans ook rekening te houden met kosten voor het beheer van je contract. Deze schommelen meestal rond 1%.
Switchkosten: Indien je tussentijds wil veranderen van fondsen, zijn hier vaak ook kosten aan verbonden.
Hou ook rekening met uitstapkosten indien je voortijdig (meestal betekent dit eerder dan 5 jaar nadat je bent ingestapt) wil verkopen. Een Tak 23-beleggingsverzekering is een langetermijnbelegging. Hou hier rekening mee voordat je de stap zet.