Blog Technologie Besparen op je telecomfactuur? Vergelijk niet alleen bij prijsstijgingen

Besparen op je telecomfactuur? Vergelijk niet alleen bij prijsstijgingen

Bij welke internet verbruik moet je je abonnement onder de loep nemen?
03.10.2024 03.10.2024
Hanna Deweirdt
2 min

Telecomprijzen vergelijken loont altijd de moeite. Meestal doen we dat enkel wanneer onze provider zijn prijzen optrekt. Wanneer ons abonnement wijzigt en de prijs onveranderd blijft, vergelijken we meestal niet. Maar zelfs dan is het interessant om verschillende providers te vergelijken en te besparen op je telecomfactuur.

We hebben het al zo vaak geschreven: elke prijsverhoging moet je ertoe aanzetten de prijzen van andere aanbieders te vergelijken met de nieuwe prijzen van je huidige aanbieder. Dat klopt, maar ook wanneer je provider aan de abonnementsformules sleutelt, loont het de moeite om je abonnement tegen het licht te houden.

Waarom? Een prijswijziging kan er namelijk voor zorgen dat je huidige abonnement niet meer aansluit bij je persoonlijke noden. Bovendien bestaat de kans dat je een mooie besparing misloopt.

Mobile Vikings: meer data voor dezelfde prijs

In januari 2024 kregen klanten bij Mobile Vikings meer data voor dezelfde prijs. Had je een abonnement met 10 GB mobiele data per maand, dan kreeg je vanaf februari 15 GB per maand voor 15 euro. Voor wie maandelijks over 20 GB beschikte, werd dat 30 GB voor 20 euro.

Hoeveel mensen na dat late nieuwjaarsgeschenk prijzen vergelijken, is maar de vraag. Voor sommigen was het abonnement van 15 GB voor 15 euro misschien interessanter dat het abonnement van 30 GB. Als je overstapte naar de goedkoopste formule bespaarde je 60 euro per jaar.

edpnet: 5 GB extra

Een gelijkaardig voorbeeld vonden we dit jaar ook bij edpnet. Ook daar kreeg je 5 GB extra bij de abonnementen van 10 GB, terwijl je maandelijks 11 euro bleef betalen. Voor de abonnementen met 15 GB steeg het datavolume tot 25 GB voor 19 euro per maand. Met andere woorden: als je maandelijks 10 tot 15 GB verbruikt, hoef je niet langer 19 euro per maand te betalen, maar 11 euro. Zo bespaar je op jaarbasis 96 euro.

Ook voor internet?

Ook op internetabonnementen kan je op die manier besparen al komt het minder vaak voor omdat operatoren hun internetsnelheden en/of -limieten maar zelden wijzigen. Orange verhoogde zijn prijzen, maar gaf in ruil een hogere internetsnelheid. Klanten die nood hebben aan snelheden van 150 Mbps of meer, konden zo besparen.

Als Orange-klant had je voor 14 januari van dit jaar keuze uit vier internetabonnementen. Start Fibe bood je voor 40 euro per maand snelheden tot 150 Mbps, Zen Fiber kostte je 55 euro per maand en gaf je snelheden tot 400 Mbps. Met andere woorden: als je nood had aan een snelheid van 200 Mbps, dan moest je voor het abonnement met 400 Mbps kiezen en dus 15 euro meer betalen.

Op 14 januari trok Orange de snelheid van Start Fiber op tot 200 Mbps voor 45 euro per maand. Door de switch te maken van Zen – dat ongewijzigd bleef in prijs – naar Start Fiber, kon je dus 10 euro per maand of 120 euro per jaar uitsparen.

Let op je verbruik

Maar of het nu om prijsverhogingen of gewijzigde abonnementsformules gaat, de boodschap blijft dezelfde: bekijk goed wat je maandelijks verbruikt en waar je nood aan hebt, en stem de keuze van je abonnement daarop af. Of het nu om mogelijke alternatieven bij andere providers gaat, of om andere formules bij je huidige provider: even stilstaan en vergelijken, kan je al snel een mooie besparing opleveren.


Lees meer over Technologie