Blog Technologie Traag of haperend internet? Probeer deze tips uit!

Traag of haperend internet? Probeer deze tips uit!

21.11.2024 21.11.2024
Lisa Meyers
2 min

Weinig kan je zo de muren doen oplopen als traag of haperend internet. Weet dat er heel wat manieren zijn om zelf een probleem met je wifi op te lossen. Blijf je toch nood hebben aan sneller internet, dan zijn er nog enkele pistes. Mijnvergelijker.be overloopt ze.

Het belang van je router

Een van de eerste dingen die je kan proberen om je situatie te verbeteren, is je router herstarten. Je router uitzetten, tien seconden wachten en weer aanzetten, kan helpen. Daarnaast is de plaatsing van je router belangrijk. Zorg ervoor dat hij centraal in je huis staat, maar niet verstopt achter meubels of muren, zodat het signaal zich beter kan verspreiden. Als het probleem heel tijdelijk is, kan je ook gewoon zelf even dichter bij je router gaan zitten. Dan krijg je vanzelf een sterker signaal.

Ga na wat je wifinetwerk belast

Overbelasting kan je internet tijdelijk vertragen. Kijk daarom goed wat er allemaal draadloos verbonden is met je router. Misschien kan je een van die apparaten uitzetten of de verbinding ervan met het internet verbreken. Denk bijvoorbeeld aan een smart-tv die op de achtergrond in de hoogste resolutie een Netflix-documentaire afspeelt. Als je eenmalig extra snel internet nodig hebt –bijvoorbeeld omdat je concerttickets wil scoren– kan je vragen of het gamen op dat moment even kan wachten.

Versterk de wifi die je hebt

Met een wifibooster, wifiversterker of ‘repeater’, versterk je het bestaande signaal van je router. Door die op de juiste plaats te installeren –halverwege tussen je router en het deel van je huis waar je meer wifi wil– zou je een betere dekking moeten krijgen. Heb je een groot huis of dikke muren, dan kan je je verdiepen in de verschillende modellen die op de markt zijn. Let wel: zo’n apparaat zal vooral je signaal stabieler maken, en niet meteen je wifi versnellen.

Andere oorzaken van traag internet

Er zijn nog tal van verklaringen voor traag internet. Een gedateerde modem, bijvoorbeeld. Of een virus dat via jouw laptop of tablet een gigantische hoeveelheid kopieën van zichzelf stuurt naar andere apparaten. Het kan dus geen kwaad om een virusscan uit te voeren. Ook kan je je wifinetwerk van een nieuw wachtwoord voorzien, om zeker te zijn dat je buren niet van jouw bandbreedte profiteren. Als je internetsnelheid consistent lager is dan beloofd en redmiddeltjes geen oplossing bieden, kan je contact opnemen met je internetprovider om het probleem te bespreken.

Traag internet is mogelijk gewoon niet afgestemd op jouw verbruik

Wat geldt als traag internet, is best relatief. Volgens het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) kan je van sterk vertraagd internet spreken wanneer het gaat om minder dan 30 Mbps (megabits per seconde). Voor duizenden Belgen is dat de realiteit, bijvoorbeeld omdat ze in een regio wonen waar operatoren gewoon nog geen snel internet voorzien. Maar als je problemen ondervindt met je internetsnelheid, kan dat ook liggen aan je gekozen abonnement.

Kies een aangepast internetabonnement dankzij Mijnvergelijker.be

Maakt jouw gezin veel gebruik van wifi? En doet iedereen dat vaak tegelijk? Dan is een internetabonnement met een internetsnelheid van 100 Mbps misschien wat krap. Dan schakel je bijvoorbeeld beter over op een internetabonnement met een snelheid van 200, 300 of 500 Mbps, of kies je voor supersnel fiberinternet. Welke formule het best bij jouw verbruiksnoden past én het voordeligst is voor je portemonnee, ontdek je op Mijnvergelijker.be.


Lees meer over Technologie