Verplichte universele USB-C-aansluiting vanaf 2025: wat betekent dat voor jou en je smartphone?
Vanaf eind 2024 moeten alle nieuwe smartphones op de Europese markt over een USB-C-aansluiting beschikken. Op die manier wil Europa de elektronische afvalberg verkleinen en consumenten meer keuzevrijheid geven wanneer ze een smartphone kopen. Hoe haal je hier zoveel mogelijk voordeel uit en waar moet je zeker op letten wanneer je je smartphone oplaadt?
Thuis heeft iedereen wel een doos met daarin opladers en kabels van oude toestellen die je niet meer gebruikt. Door op een ander smartphonemerk over te stappen, is je oude oplader vaak niet meer bruikbaar. Wie de oplader toch verder wil gebruiken, is dan weer beperkt in het aantal compatibele toestellen waaruit je kan kiezen. Bovendien komt elke nieuwe smartphone met een nieuwe oplader, waardoor je oude exemplaar uiteindelijk toch in die doos terechtkomt.
Dat verandert vanaf volgend jaar, want de Europese Commissie verplicht fabrikanten om een universele USB-C-aansluiting als standaard te hanteren voor elk toestel. En even belangrijk: vanaf 2025 mogen fabrikanten ook toestellen zonder oplader in de doos verkopen. Hierdoor kun je je bestaande oplader dus blijven gebruiken als die geschikt is, wat minder kosten en minder afval oplevert.
Wat met mijn oude oplader?
Als je oude oplader een USB-C-kabel of een adapter met een USB-C-ingang heeft, dan kan je die gewoon verder blijven gebruiken. Wie nog een micro-USB-oplader heeft, kan die niet gebruiken voor toestellen met een USB-C-poort, maar misschien kan je de adapter ervan wel nog gebruiken als de kabel er niet aan vasthangt.
Controleer dan wel of de lader voldoende vermogen biedt voor je nieuwe toestel. De kabel kan je dan afzonderlijk aanschaffen, zolang de ene kant maar een USB-C-kop heeft om in je nieuwe toestel te steken en de andere kant in je oude adapter past.
Is zo’n oude adapter veilig?
Je kan een oude adapter veilig gebruiken om je nieuwe smartphone op te laden, maar je moet dus rekening houden met het vermogen. Als je oude oplader minder vermogen levert dan je nieuwe toestel nodig heeft, kan het opladen langer duren, maar schadelijk is het niet. Een verouderde of beschadigde kabel laadt minder efficiënt op of kan zelfs onveilig zijn. Zorg er dus voor dat je altijd een onbeschadigde en kwalitatieve kabel gebruikt.
Nieuwe opladers zijn sowieso veilig voor oudere toestellen. USB-C-laders detecteren automatisch hoeveel vermogen het aangesloten apparaat aankan om zo overlading of beschadiging te voorkomen.
Verstandig laden
Bij het kiezen van een nieuwe oplader is het belangrijk om op kwaliteit te letten. Let op keurmerken zoals CE (voor Europa) en, indien van toepassing, de USB-IF-certificering. Goedkope opladers van onbekende merken kunnen onveilig zijn en sneller defect raken. Je neemt beter het zekere voor het onzekere. Kijk ten slotte ook naar het vermogen en de compatibiliteit.
Je batterij verstandig opladen kan de levensduur ervan aanzienlijk verlengen en voorkomt dat je te snel een nieuwe batterij of zelfs smartphone nodig hebt. In tegenstelling tot wat velen denken, kan het volledig opladen en leeg laten lopen van je batterij de slijtage net versnellen. Ook het langdurig opladen van je telefoon, gedurende de nacht bijvoorbeeld, is niet goed voor je batterij. Door slim te laden, verleng je de levensduur van je batterij met 20 tot 40 procent, afhankelijk van je gebruik.
Nog verder besparen
De nieuwe Europese verplichting is dus een kans om geld uit te sparen. En wie bespaart, doet dat beter grondig. Beginnen doe je bij het in de gaten houden van je verbruik. Kijk op het einde van de maand hoeveel belminuten en mobiele data je verbruikt hebt. Ga vervolgens naar mijnvergelijker.be, vul je verbruiksgegevens in en kijk welk abonnement voor jou het goedkoopst is. Via de website regel je jouw overstap vervolgens in enkele klikken.
Lees meer over Technologie