Blog Technologie Vijf manieren om ecologisch verantwoord op het internet te surfen

Vijf manieren om ecologisch verantwoord op het internet te surfen

Vijf manieren om ecologisch verantwoord op het internet te surfen
23.08.2021 23.08.2021
Thomas Rosseel
3 min

Hoe verzorg ik mijn kamerplanten tijdens de winter? Hoe maak ik een bananenbrood? Het is 2021: weet je het niet, dan zoek je het snel even op via het wereldwijde web. Maar wist je dat al onze onlineactiviteiten een impact hebben op het milieu, vanwege de energie die we ervoor verbruiken? Mijnvergelijker.be geeft enkele interessante inzichten én tips om toch ecologisch te werk te gaan.

Elke internetactie – zelfs een eenvoudige zoekopdracht – gaat gepaard met een CO2-voetafdruk. Dat komt omdat elk van die handelingen wordt opgeslagen op een of andere server in een datacentrum. Die verbruiken heel veel energie – zowel voor stroom als koeling van de apparatuur – en bovendien zijn ze met enkele honderdduizenden over de hele wereld. Pas echt slecht nieuws is dat het overgrote deel van de stroom voor die datacentra wordt opgewekt met fossiele brandstoffen.

Nog enkele cijfers om dit probleem aan te kaarten: stuur je één mailtje per dag met amper één woord erin, dan veroorzaak je 0,1 gram CO2-uitstoot. Per jaar is dat dus 36,5 gram, evenveel als een rit van twee kilometer met een auto op fossiele brandstof. Als je weet dat er jaarlijks wereldwijd 250 biljoen (!) mails worden verstuurd, samen goed voor zo’n 1.000 miljoen ton CO2, dan is dat geen geweldig nieuws. Die hoeveel is bijna de jaarlijkse totale uitstoot van… het land Japan.

We zijn het dus aan onszelf en de hele planeet verplicht om ecologisch verantwoord op het internet te surfen. Deze 5 tips zetten je op weg:

1. Schakel je apparaten uit

Gebruik je je laptop (even) niet? Zet hem dan in slaapmodus om onnodig energieverbruik tegen te gaan, of schakel het toestel gewoon helemaal uit, zeker als je ’s nachts gewoon ligt te slapen. Dat is bovendien goed voor de hardware zelf. Trek ook de stekker uit het stopcontact, want veel apparaten verbruiken nog elektriciteit als ze op het net zijn aangesloten.

2. Verwijder oude e-mails

Al je e-mails staan opgeslagen op een server, die daarvoor dus inspanningen moet leveren, lees: energie verbruiken. Verwijder daarom regelmatig je oudere e-mails én stuur er enkel eentje als dat echt noodzakelijk is. Kun je ook bellen? Een telefoontje is minder belastend dan een mail. Vermijd ook te grote bijlagen – stuur liever een link – en schrijf je uit voor nieuwsbrieven die je niet (langer) boeien. Wil je toch veel bestanden versturen? Gebruik dan de zip- en uitpakmethode.

3. Gebruik een ecologisch verantwoorde zoekmachine

Enkele alternatieve zoekmachines gebruiken hun winst om organisaties te steunen die het milieu een warm hart toedragen. Ecosia gebruikt haar reclame-inkomsten om over de hele wereld bomen te planten. Lilo financiert dan weer solidariteitsprojecten waarbij je zelf een te ondersteunen project kunt kiezen. Ken je de website al van de organisatie die je wil opzoeken? Tik die dan rechtstreeks in de zoekbalk in en werk niet via een zoekmachine.

4. Sluit inactieve tabbladen

Webpagina’s in je internetbrowser wisselen continu informatie uit met servers. Zet dus geen tien tabbladen open terwijl je er maar drie gebruikt. Hetzelfde geldt voor applicaties die op de achtergrond van je smartphone of tablet nog aan het draaien zijn. Sluit ze af als je ze niet gebruikt.

5. Stream wat minder

Het is een kind van deze tijd: de streamingdienst. Ongetwijfeld heb je wel ergens nog wat dvd’s liggen – of vraag er eens wat aan vrienden of familie. Een dvd bekijken in plaats van een film streamen kost heel wat minder energie. En o ja: die vele grappige kattenfilmpjes op YouTube tijdens de middagpauze? Besef dat je bij elk van die filmpjes het milieu extra belast. Je kunt het best met wat minder doen.


Gerelateerde artikels

Lees meer over Technologie

Lees meer over Tips