Wanneer zullen we 5G beginnen gebruiken?
Gigantische snelheden die nauwelijks te vatten zijn: dat is kort samengevat 5G. Zelfrijdende auto’s en chirurgische ingrepen vanop afstand zijn met de technologie niet langer sciencefiction. De toekomst is aan 5G. Blijft de vraag wanneer we het als consument kunnen gebruiken. En wat zal de impact zijn op de prijs van je mobiel abonnement?
5G staat voor de vijfde generatie van mobiele netwerken en is de opvolger van het 4G-netwerk waar we vandaag massaal op surfen. 5G is slimmer dan zijn voorganger, maar vooral sneller. Véél sneller. Volgens specialisten zijn de mogelijkheden eindeloos. Operaties uitvoeren vanop afstand met een robot, een HD-film downloaden in enkele seconden, zelfrijdende auto’s… Voor die laatste categorie is 5G cruciaal. Tijdens de rit moet de wagen razendsnel data doorsturen en verwerken. Dankzij 5G gebeurt dat zo goed als in real time, waardoor de auto tijdig kan remmen en bijsturen. En dat kan ongevallen vermijden.
Ideale netwerk
De minimale vertraging op het dataverkeer – ‘latency’ in vaktermen – is een grote troef van 5G. Bij een 5G-verbinding gaat het om amper een milliseconde. Het zorgt voor een nieuwe manier van internetgebruik waar toestellen en apparaten rechtstreeks aan het internet gelinkt zijn om autonoom en ‘slim’ te kunnen werken. Samengevat: als gebruiker zal je altijd op het ideale netwerk kunnen rekenen. ‘Network slicing’ zorgt voor de grootste winst ten opzichte van 4G. Via deze technologie worden op één frequentie meerdere virtuele mobiele netwerken gecreëerd voor verschillende toepassingen, die elkaar zo niet in de weg zitten.
Wanneer beschikbaar?
Waarom we er dan al niet massaal gebruik van maken? Eerst en vooral is er het spel op politiek niveau. De veiling van 5G-spectrum, nodig om de technologie uit te rollen, liep in België vertraging op door politieke onenigheid over de verdeling van de opbrengst. Telecomwaakhond BIPT kwam daarom met een regeling waarbij voorlopige gebruiksrechten werden toegekend in afwachting van een politiek akkoord.
Proximus bouwde als eerste een 5G-netwerk uit, waardoor je op bepaalde locaties in Vlaanderen al kan surfen op 5G. Al gaat het om een ‘light-versie’ én moet je een aangepast tariefplan hebben. Het verschil in snelheid met 4G is al groot, maar tegelijk gaat het om een fractie van de potentiële mogelijkheden. “Duurder zijn die abonnementen op dit moment niet”, zegt Haroun Fenaux van Proximus. “Uiteraard heb je er als klant ook toegang mee tot het huidige 4G-netwerk. En belangrijk: wie 5G wil gebruiken, heeft daar een smartphone voor nodig die de technologie ondersteunt.”
Ondertussen zijn die toestellen wel al relatief talrijk. “Om uitspraken te doen over toekomstige abonnementsformules en prijzen is het nu nog te vroeg”, geeft Fenaux nog mee. Voor de geïnteresseerden: de 5G-abonnementen bij Proximus zijn er momenteel enkel met onbeperkte data.
Toekomst
Ook Telenet is bezig met de uitrol van zijn 5G-netwerk. De operator plaatste via een tijdelijke licentie zeventien 5G-zendmasten in Leuven. Onder meer de politie van Leuven test de technologie al actief uit, bijvoorbeeld om sluikstorters te betrappen met haarscherpe beelden. Het gaat hier voorlopig om privé-5G-netwerken waardoor de consument nog geen 5G op zijn scherm van z’n nieuwste smartphone zal zien staan.
“Hoe functioneert 5G in een realtime omgeving? Met testprojecten zoals dat in Leuven willen we de mogelijkheden in kaart brengen”, zegt Stefan Coenjaerts van Telenet. “Als we kijken naar de toekomst, is de definitieve veiling van het spectrum belangrijk. Pas dan kunnen we echt zeggen op welke termijn 5G volledig uitgerold zal worden. Maar dat het de technologie van de toekomst is, staat vast.” Ook Orange is intussen bezig met testprojecten.
Of abonnementen met 5G duurder zullen zijn, is op vandaag geen zekerheid. Momenteel is het te vroeg om daar definitieve uitspraken over te doen. Belangrijk om te weten is wel dat een 5G-netwerk een veel dichter netwerk van masten vereist, en dat vraagt een enorme investering van de operatoren.
Gerelateerde artikels
Lees meer over Technologie