Wat is het veiligst: Apple, Android, Windows? En hoe helpt je telecomprovider?
Het is al langer dé discussie onder smartphone. Wat is er beter: een toestel dat op Android draait, één met Windows of één met iOS van Apple? En wat is het veiligst? Vaak hoor je dan ‘Apple’ als antwoord. Maar klopt dat wel? En los daarvan: welke ondersteuning bieden telecomproviders om je telefoon en computer te beveiligen?
Een iPhone of een Android-toestel? Er zijn heel wat argumenten pro en contra voor beide, maar dit zijn de voornaamste. Zo werkt Apple met een compleet gesloten ecosysteem: gecontroleerde apps op zelf geproduceerde iPhones. Daardoor vinden cybercriminelen moeilijker beveiligingslekken. Ook al omdat Apple zijn broncode met niemand deelt.
Android-smartphones worden daarentegen door verschillende fabrikanten gemaakt. Zij kunnen het besturingssysteem daardoor gemakkelijk aanpassen. Dat is interessant, want het laat veel concurrentie toe – en dus ook lagere prijzen. Maar daardoor loop je per definitie ook meer risico op beveiligingslekken. Waarmee we nog niet gezegd hebben dat je geen sterk beveiligde Android-smartphones vindt. Je moet alleen goed kiezen.
Voor laptops: MacOS of Windows
Ook bij de laptops en desktops zien we hoe Apple meer de touwtjes in handen houdt. Het besturingssysteem macOS heeft minder achterdeurtjes, vergeleken met Windows, waar veel kernfuncties afhangen van apps van derden. Maar je kan ook apps voor macOS downloaden buiten de App Store, wat Macs kwetsbaarder maakt.
Beide bieden bovendien beveiligingsoplossingen.
Apple biedt:
- Gatekeeper: houdt ongeautoriseerde apps tegenhoudt om zichzelf te installeren,
- Notarization: deze app scant apps van buiten de App Store scant op malware
- XProtect: dit is een ingebouwde (maar niet zo sterke) antivirusbescherming.
Windows biedt:
- Windows Security: dit is redelijk goed voor realtimebeveiliging, maar makkelijk te negeren door gebruikers.
Beveiligen blijft nodig
Diverse telecomproviders ondersteunen je daarbij, zowel met tips als met beveiligingssoftware, van eigen makelij of aangeboden met een korting. Wat bieden de grotere jongens op dat vlak?
Beveiligingen bij Telenet
Bij Telenet kan je onder meer Safesurf activeren, software op je modem die je thuisnetwerk beveiligt tegen phishing. Je ontvangt wel nog mogelijk phishingmails, spammails of sms’jes met verdachte links, maar als je daarop klikt, blokkeert Safesurf de toegang tot de webpagina.
Safespot+ biedt volgens Telenet dan weer een all-in-oneoplossing die al je toestellen (zowel smartphones als computers) in één keer tegen elk type cybergevaar beveiligt, als ze met het internet verbonden zijn via je Telenetmodem. Zo heb je geen aparte antivirussoftware meer nodig, stelt de operator. Safespot+ kost wel 8 euro per maand, of is inbegrepen in ONEup, ongeacht het aantal toestellen.
Beveiligen bij Proximus
Bij Proximus krijg je dan weer korting op Norton Security, software tegen onder meer virussen, spam, phishing en diefstal van persoonsgegevens op pc’s, Macs, smartphones en tablets. Eén licentie neem je voor 2,99 euro per maand, vijf licenties voor 7,99 euro per maand. In beide gevallen is de eerste maand gratis.
Beveiligen bij Orange
Ben je klant bij Orange? Dan kan je Orange Telefoon installeren op je telefoon, ter vervanging van je standaardbeltoets. De optie detecteert en blokkeert ongewenste oproepen en identificeert onbekende nummers.
Lees meer over Tips