Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Automatische schakelen resulteert in een hogere verzekeringspremie

Ouder koppel rijdt samen in de wagen bij goed weer.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen
Automatisch rijden zit al een paar jaar fors in de lift. Een wagen met een automatische versnellingsbak is comfortabel, maar het heeft wel een invloed op de verzekeringspremie die je betaalt. Mijnvergelijker.be zocht uit hoe dat komt.

Het marktaandeel van de wagens met automatische versnellingsbak is de afgelopen jaren fors gestegen. In 2020 was zelfs bijna de helft van de nieuw ingeschreven Belgische wagens voorzien van een automatische versnellingsbak. Ter vergelijking: tien jaar geleden reed slechts 12 procent van de nieuwe wagens in ons land met een automatische transmissie rond.

Automatische transmissie in België

Het succes van de automatische transmissie in België heeft verschillende oorzaken. Het rijgemak is er zeker ééntje van. Terwijl automatisch rijden lang iets ‘voor oude mensen’ was, heeft de toenemende filedruk ook jongere chauffeurs bewust gemaakt van het relaxter rijden met een automatische versnelling. File betekent stilstaan, en dan is het heel comfortabel dat je niet om de haverklap hoeft te schakelen.

Er is nog een tweede reden. Terwijl je vroeger met een automatische versnellingsbak meer verbruikte dan als je handgeschakeld reed, is dat verschil door de voortschrijdende technologie volledig weggewerkt. Integendeel: vaak is het nu zuiniger om automatisch te rijden. Dat komt omdat de wagen zelf berekent wanneer hij moet schakelen. Zo rij je altijd in het juiste toerental.

Daarnaast draagt ook de transitie naar elektrische wagens bij tot het succes van de automatische versnelling, want meer en meer modellen zijn enkel te verkrijgen met een automatische of gerobotiseerde versnellingsbak.

Effect op je premie

Automatisch rijden gaat dan wel makkelijk, het heeft een consequentie voor je verzekeringspremie. Als je rijdt met een automatische versnellingsbak, betaal je altijd een wat hogere verzekeringspremie.

Dat heeft vooral te maken met de aankoopprijs van de wagen. Gemiddeld gezien kost een auto met automatische transmissie zo’n 1.500 à 2.000 euro meer dan de handgeschakelde versie. Bovendien liggen de mogelijke herstellingskosten altijd hoger dan wanneer je een manuele versnellingsbak hebt. Dat zie je natuurlijk weerspiegeld in de premie.