Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

LEZ-zones in België: in welke stad riskeer je 350 euro boete bij een derde overtreding?

Auto's staan in een file en wachten om een LEZ binnen te gaan.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

De LEZ of lage emissiezones bakenen die steden af waar je met bepaalde diesel- en benzinewagens niet meer binnen mag. Welke euronorm per brandstofsoort is nog wel toegelaten? Kan je een dagpas kopen? En hoe hoog zijn de boetes? Mijnvergelijker.be zoekt het uit.

Wat is LEZ?

LEZ of lage-emissiezone is een afgebakend gebied waar voertuigen die te veel schadelijke stoffen uitstoten niet of slechts onder bepaalde voorwaarden binnen mogen. De zones zijn afgebakend met speciale verkeersborden die 7 dagen op 7 en 24 uur per dag van toepassing zijn. Momenteel zijn er 3 lage emissiezones in ons land: Brussel, Gent en Antwerpen. Er zijn lokale toegangsregels van toepassing voor deze drie steden. Met de LEZ wil de overheid de uitstoot van fijn stof en roet beperken.

Euronorm en categorie zijn bepalend

De euronorm is bepaald op Europees niveau. Hoe hoger de euronorm van je voertuig, hoe milieuvriendelijker je auto is. Naast de euronorm bepaalt ook de categorie van je auto

of je in een LEZ mag rijden of niet. Beide kan je terugvinden op je inschrijvingsbewijs en de Car-Pass. De toegangsregels zijn enkel van toepassing voor voertuigen van de categorieën M, N en T die op diesel, gas, benzine, bio-ethanol of hybride rijden. De toegangsregels per euronorm vind je op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij

AntwerpenGentBrussel
Diesel Euro 0 tot 4Geen toegangGeen toegangGeen toegang
Diesel Euro 5 en 6ToegangToegangToegang
Benzine Euro 0 tot 1Geen toegangGeen toegangGeen toegang
Benzine Euro 2 tot 6ToegangToegangToegang

Geen toegang? Koop een dagpas

Als je geen toegang hebt tot een LEZ-zone mag je met je wagen na de aankoop van een dagpas toch uitzonderlijk in de LEZ komen. Een dagpas voor een dieselauto kost gemiddeld 35 euro per dag. Beschik je over een dieselauto met euronorm Euro 4, dan kan je zelfs een voordeligere week-, maand- of zelfs jaarpas kopen. Deze korting geldt niet in Brussel.

Nieuwe maatregelen vanaf 27 april 2024 

Sinds 27 april 2024 zijn enkele nieuwe maatregelen van kracht om de lage-emissiezones rechtvaardiger en socialer maken. Zo krijgen ook mantelzorgers een vrijstelling om de LEZ binnen te rijden en komen automobilisten buiten de LEZ voortaan ook in aanmerking voor een sociaal tarief. Deze nieuwe maatregels gelden enkel voor de LEZ in Antwerpen en Gent.

Vanaf 2030 wordt de wetgeving veel strenger. Zelfs dieselwagens met euronorm 6d kunnen dan in Brussel niet meer binnen, tenzij met een dagpas. In Antwerpen en Gent worden die diesels volledig verboden vanaf 2031. Benzinewagens zijn een paar jaar later aan de beurt, zodat je vanaf 2035 ook met de schoonste benzineauto (Euro 6d) niet meer de LEZ in Gent, Brussel en Antwerpen binnen mag. Vanaf dan geldt een effectieve nuluitstoot. 

Hoe hoog zijn de boetes?

Negeer je een LEZ-verkeersbord en rij je een LEZ in als dat niet toegelaten is, dan riskeer je een forse boete. Het tarief in Antwerpen en Gent bedraagt 150 euro per overtreding. Bij herhaaldelijke overtredingen kan de boete zelfs oplopen tot 350 euro, voor een derde en volgende overtreding binnen de 12 maanden.