Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Bespaar geld door een milieuvriendelijke auto te kopen

Auto laadt op aan laadpaal.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen
vergelijk hier autoverzekeringen

Er komen steeds strengere normen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Ook bij de aankoop van een nieuwe auto moet je hiermee dus rekening houden. Wat zijn de huidige regels? Op welke premies van de overheid kan je bij de aankoop van een milieuvriendelijke auto rekenen? En zijn er extra kortingen voor wie elektrisch rijdt? Mijnvergelijker.be legt uit hoe je je voordeel kan doen.

CO2-uitstoot

De belangrijkste bron van luchtverontreiniging in Vlaanderen is transport, goed voor ongeveer 60 procent van de totale uitstoot. Personenwagens veroorzaken meer dan de helft van die uitstoot. Nieuwe wagens zijn dan wel milieuvriendelijker, we rijden met z’n allen nog altijd te veel kilometers, meer dan 62 miljoen per jaar. De Vlaamse Milieumaatschappij wil dit tegen 2030 te verminderen naar 51,6 miljoen per jaar. Nieuwe wagens mogen tegenwoordig maximum gemiddeld 95g CO2 per kilometer uitstoten. Tussen 2025 en 2029 moet de uitstoot dalen met 15 procent en in 2030 zullen auto’s maximum gemiddeld 60g CO2 per kilometer mogen uitstoten, een daling met maar liefst 37,5 procent.

Op welke kortingen kan je beroep doen?

Ben je van plan om een elektrische auto aan te schaffen, maar vind je de aankoopprijs nog altijd te hoog? In samenwerking met de firma Bobex organiseert de Vlaamse overheid groepsaankopen. Gemiddeld kan dit je zo’n 11 procent korting op de cataloguswaarde opleveren.

Ook bij het plaatsen van een roetfilter op een oudere dieselwagen, kan je op steun van de overheid rekenen. Als je in Vlaanderen woont en je dieselwagen is ingeschreven vóór 3 september 2010, dan kan je maximum 600 euro premie ontvangen. Auto’s met een lagere CO2-uitstoot betalen minder Belasting op Inverkeerstelling (BIV) en jaarlijkse verkeersbelasting. Elektrische auto’s zijn volledig vrijgesteld van BIV en wegentaks. De zero-emissiepremie die de Vlaamse overheid in 2016 in het leven riep om de aankoop van elektrische wagens te stimuleren, is helaas sinds januari 2020 afgeschaft.

Korting op je autoverzekering

Bestuurders met een kleine ecologische voetafdruk krijgen vaak wel korting op hun autoverzekering. Door zogenaamde ecokortingen aan te bieden, maken verzekeraars de aankoop van auto’s met een lagere CO2-uitstoot aantrekkelijker. De korting kan oplopen tot 30% op de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) en soms ook op de omnium formules. Sommige verzekeraars geven enkel korting op elektrische of hybride wagens, andere kennen ook korting toe aan benzine- of dieselwagens. In dit laatste geval moet de CO2-uitstoot van de wagen lager liggen dan de door de verzekeraar bepaalde grenswaarden.

Tip: Bekijk hier welke verzekeraars kortingen aanbieden op jouw autoverzekering.

Hoeveel bespaar je?

De CO2-uitstoot van de wagen bepaalt natuurlijk niet alleen de premie van je autoverzekering. Ook rijervaring, schadevrije jaren en het vermogen van de auto spelen een rol. Voor een omniumverzekering telt ook de cataloguswaarde van de auto mee in de berekening van de premie.

Voorbeeld: Kan een elektrische wagen op termijn goedkoper uitkomen?

Tom is van plan een nieuwe wagen te kopen. Hij twijfelt tussen een Volkswagen Golf 1.5 etsi Active Opf en de elektrische variant. Hij woont in Gent en gebruikt zijn auto voor woon- werkverkeer en enkele verplaatsingen in het weekend. Tom is 40 jaar oud, heeft al 20 jaar rijervaring en geen ongevallen gehad gedurende de laatste vijf jaar. Hij zet alle kosten op een rijtje.

VW Golf 1.5 etsi Active Opf VW 35.8 kwh E-Golf
Catalogusprijs 33.475 euro 32.950 euro
Vermogen 96KW 100KW
BIV 218 euro 0 euro
Jaarlijkse verkeersbelasting 231 euro 0 euro
Jaarlijkse premie Full omnium 995,48 euro 754,82 euro

De elektrische auto met een vergelijkbare cataloguswaarde levert hem dus jaarlijks een besparing van meer dan 400 euro op aan verzekering en verkeersbelasting.

Lees ook:

Autodelen steeds populairder: vanaf wanneer is het goedkoper? En hoe ben je correct verzekerd?

18-jarigen betalen het meest voor hun autoverzekering: zo kan je korting krijgen

Wil je je auto verkopen? Bereken hier hoeveel hij waard is