Een bestuurdersverzekering bovenop je hospitalisatieverzekering: een meerwaarde?

Twee chauffeurs botsen tegen elkaar en hebben een auto-ongeval
blank
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Veroorzaak je een ongeval en zijn er gekwetsten? Met een aanvullende bestuurdersverzekering zijn jij en eventuele andere inzittenden van je auto verzekerd. Maar overlapt ze niet met de hospitalisatieverzekering via je werkgever of partner?

De bestuurdersverzekering is een aanvullende verzekering bovenop je autoverzekering ‘Burgerlijke Aansprakelijkheid’. Ze vergoedt de kosten bij lichamelijke letsels als gevolg van een auto-ongeval. Stel: je veroorzaakt een ongeval en je houdt er een beenbreuk aan over. In dat geval dekt de bestuurdersverzekering de ziekenhuiskosten voor de behandeling van het letsel. Tegelijk dekt ze ook kosten die een indirect gevolg zijn van het opgelopen letsel, zoals inkomensverlies door werkonbekwaamheid. Je kiest zelf hoe ruim de dekking is: zo kan je ook de kosten bij een overlijden of invaliditeit laten verzekeren. 

Wie is verzekerd door de bestuurdersverzekering?

Als verzekeringnemer bepaal je zelf wie onder de bestuurdersverzekering valt:

  • de verzekeringnemer als bestuurder van de eigen auto
  • de verzekeringnemer als bestuurder van eender welke auto
  • het hele gezin als bestuurder van eender welke auto
  • het hele gezin in het verkeer: bij deze laatste formule, de zogenaamde ‘verkeerspolis’ zijn alle mogelijke verkeerssituaties gedekt. Dus ook als je voetganger bent, of de trein of bus neemt. 

Wat is het verschil met een hospitalisatieverzekering?

Ook een hospitalisatieverzekering dekt de medische kosten bij een ziekenhuisopname. Toch gaat de bestuurdersverzekering nog een heel stuk verder. In tegenstelling tot de hospitalisatieverzekering zorgt ze voor een vergoeding bij arbeidsongeschiktheid na een ongeval. Daarnaast dekt ze ook de kosten van een langdurige revalidatie na een ongeval. Zelfs in geval van blijvende invaliditeit of een overlijden door een verkeersongeval zorgt de bestuurdersverzekering voor een compensatie voor jezelf of je nabestaanden. 

Op welke vergoeding kan je rekenen? 

Er zijn twee mogelijkheden van vergoeding door de bestuurdersverzekering: een vergoeding van de werkelijke schade of een forfaitaire vergoeding volgens een vast afgesproken bedrag. Een vergoeding van 25.000 euro bij 100% invaliditeit bijvoorbeeld.

Mogelijk ben je nog op andere manieren verzekerd als je met de auto rijdt. Zo biedt de verzekering arbeidsongevallen dekking bij ongevallen van en naar het werk. Voor ongevallen daarbuiten ben je echter aangewezen op een bestuurdersverzekering.

Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars, en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!

 

Lees meer over Autoverzekering