Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Betaal je als 20-jarige of als 65-plusser meer voor een autoverzekering?

Ouder koppel rijdt samen in de wagen bij goed weer.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen
vergelijk hier autoverzekeringen

Leeftijdsdiscriminatie vindt plaats wanneer iemand wordt benadeeld omwille van zijn leeftijd. Kan je dit fenomeen ook terugvinden bij autoverzekeringen? Het antwoord is iets genuanceerder dan simpelweg ja of nee. Aan de hand van cijfers kan aangetoond worden dat bepaalde leeftijdsgroepen nu eenmaal meer ongelukken veroorzaken dan andere. Maar kunnen verzekeraars zomaar iedereen binnen die leeftijdsgroep over dezelfde kam scheren? 

Minder ervaring zorgt voor meer ongelukken

Uit cijfers van het Kenniscentrum verkeersveiligheid (2012) blijkt dat jongeren vaker ongevallen veroorzaken. Meer dan een derde van alle letselongevallen worden veroorzaakt door bestuurders in de leeftijdscategorie 18 tot 31 jarigen. Bovendien blijken jonge mannen vaker ongevallen te veroorzaken dan vrouwen. Ligt dit aan roekeloos rijgedrag of het ontbreken van rijervaring? Ervaring speelt in ieder geval een grote rol. Daarnaast is een mogelijke verklaring dat jongeren vaker ‘s nachts rijden en in het weekend dan oudere bestuurders. 

Gevolgen voor je autopremie

Als onervaren bestuurder start je doorgaans aan bonus-malusgraad 11. Iedere verzekeraar hanteert een eigen bonus-malussysteem waardoor de bijbehorende kortingen dus ook verschillen. Het is echter bij elke verzekeraar zo dat een hogere graad minder korting, of zelfs een extra toeslag betekent bovenop je premie. Onervaren en jonge bestuurders betalen dus initieel meer voor hun autopremie. Daarnaast zijn er voor jongeren vaak hogere franchisesof specifieke, strengere voorwaarden bepaald. 

Vanaf 65 begeef je je op glad ijs 

In het verleden kaartte Unia (het Interfederaal Gelijkekansencentrum) aan dat ouderen te vaak worden doorgestuurd naar het tariferingsbureau. Bij hen klop je aan als je minstens drie keer bent afgewezen door een verzekeringsmaatschappij. Personen ouder dan 75 jaar veroorzaken volgens hen juist het minste schadegevallen. Unia pleit daarom voor een aanpak die rekening houdt met de mentale en fysieke capaciteit van elk individu afzonderlijk. Mensen die een hoog risico vormen zouden onderworpen kunnen worden aan een rijgeschiktheidsonderzoek of zouden een opleiding verkeersveiligheid kunnen volgen. 

Een vergelijking maken en daaropvolgend een verzekering afsluiten, is vanaf een bepaalde leeftijd niet meer zo simpel. Vaak zal je een hogere premie moeten betalen ondanks het feit dat je een aanzienlijk aantal schadevrije jaren kan aantonen. Ook modelouderen krijgen het dus moeilijker te verduren. 

Hoe vind je een goedkope premie als jongere of oudere bestuurder?

Je kan op onze website een vergelijking maken van verschillende verzekeraars. Voor de tarieven die wij opvragen en vergelijken worden de kortingen automatisch verrekend. Volgende verzekeraars bieden voordelige tarieven aan voor specifieke doelgroepen.

Ethias

Ethias heeft speciaal voor jonge bestuurders, Ethias Young Drivers gelanceerd. Tot en met 26 jaar kan je genieten van de Young Drivers Bonus. Als je de eerste twee jaar geen schadegevallen veroorzaakt, daal je twee graden op de bonus-malusladder in plaats van één graad per jaar. De eerste twee jaar kan je daardoor vier graden dalen. Als je ouders zich hebben verzekerd bij Ethias dan krijg je ook 15% korting op je premie. Mooie deal toch? 

Optimco

Optimco denkt zowel aan de ouderen als aan de jongeren met hun senioren- en juventus-tarief. Zij kennen voor deze leeftijdsgroepen kortingen toe, hetzij onder enkele voorwaarden. 

Volgende voorwaarden worden gesteld aan de toekenning van het senioren-tarief: 

  • De verzekeringsnemer is 66 jaar of ouder.
  • Andere gebruikelijke bestuurders zijn minstens 30 jaar oud.
  • Je bent reeds minstens vier en een half jaar verzekerd met maximaal één ongeval in fout.

Het juventus-tarief beschrijft een verhaalsrecht voor een beperkt bedrag en dit onder bepaalde voorwaarden. Naar eigen zeggen om de bestuurders aan te zetten om veilig te rijden. Een verzekering afsluiten zonder verhaalsrecht kan ook, maar dan wordt de premie opnieuw iets duurder.