Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Caravan of aanhangwagen: wat moet ik weten?

Vakantiebeeld van caravan en motor die door de bergen rijden bij goed weer
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen
vergelijk hier autoverzekeringen

Wat heeft de zomer voor jou in petto? Traditionele vakantieplannen omvatten meestal een reis naar het buitenland. Ondanks dat het kan en mag, kiezen veel mensen ervoor om dit jaar thuis te blijven. Anderen reizen met de auto naar een buurland. Kies je voor een staycation aan zee of maak je van de gelegenheid gebruik om je zolder op te ruimen? Caravans en aanhangwagens zullen deze zomer veel vaker gebruikt worden. We vertellen je hoe je veilig vertrekt met de caravan of aanhangwagen. 

Wanneer moet je een verzekering afsluiten?

Voor caravans en aanhangwagens is het grens gewicht 750 kg, alles bepalend. Caravans en aanhangwagens die zwaarder wegen moeten een aparte verzekering afsluiten. Daarnaast moeten deze ingeschreven worden bij de DIV en een jaarlijkse keuring ondergaan. 

Voor caravans en aanhangwagens van minder dan 750 kg gelden bovenstaande verplichtingen niet. Ten minste, zolang de caravan gekoppeld is aan je wagen. Zodra je caravan of aanhangwagen losgekoppeld is, treedt je autoverzekeringniet meer in werking om schade te vergoeden. Schade aan je caravan of aanhangwagen zelf krijg je vergoed door een aparte verzekering af te sluiten. 

Een caravan of aanhangwagen kopen of huren?

Beide zaken hebben voordelen, maar ook nadelen. De keuze om te huren of tot een aankoop over te gaan, wordt gemakkelijker door onderstaande aandachtspunten te lezen. 

Onderhoud en plaatsing

Als je een caravan of aanhangwagen koopt moet je deze zelf onderhouden. Je wil namelijk veilig kunnen vertrekken en zonder pech op je bestemming geraken. Een onderhoud kost gemiddeld zo’n € 200 à € 250. Als er iets moet vervangen worden, kan de prijs uiteraard oplopen. Een gehuurde caravan of aanhangwagen is voor jou, op voorhand in perfecte staat gebracht. 

Daarnaast moet je rekening houden met het feit dat je jouw aankoop ergens moet stockeren. Heb je een garage of een andere ruimte ter beschikking? Een garage huren brengt een extra kost met zich mee. Opnieuw blijf je hiervan bespaard als je een caravan of een aanhangwagen huurt. 

Frequentie gebruik

Ben je van plan om je aanhangwagen of caravan vaak te gebruiken? Het loont de moeite om tot een aankoop over te gaan als je jouw aankoop frequent gaat gebruiken. Huren is echter op korte termijn goedkoper, zeker als je slechts twee tot drie keer per jaar een caravan of aanhangwagen gebruikt. Ook de lengte van jouw verblijf speelt een rol. Wil je een jaar lang rondreizen? In dat geval kan een nieuwe of tweedehands aankoop voor jou geschikt zijn. 

Personalisatie

Als je iets aangekocht hebt, kan je er uiteraard mee doen wat je wil. Je kan persoonlijke elementen of structurele aanpassingen aanbrengen. Let op! Een uitbreiding van je caravan kan ervoor zorgen dat hij zwaarder of langer wordt. In dat geval, ga je best naar de keuring. Heb je een aparte omniumverzekering afgesloten voor je caravan? Geef de aanpassingen door aan je verzekeraar, want je caravan kan een hogere waarde gekregen hebben. Een gehuurd model kan je niet aanpassen. Bovendien dien je meestal extra verzekeringen af te sluiten tegen eigen schade. Lees je huurcontract grondig, zodat je weet wat je te wachten staat.

Welke caravan of aanhangwagen mag ik bevestigen? 

Veiligheid boven alles. Overschrijd nooit de MTM of maximum toegelaten massa zodat je veilig kan remmen. Dit gewicht staat beschreven op je inschrijvingsbewijs. De B-rijbewijzen die vandaag worden uitgegeven laten het toe om maximum 3500 kg voort te trekken, inclusief het gewicht van je auto. Lees hier meer.