Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

De aankoop van je eerste wagen: hoe maak je de juiste keuze?

Autodealer verkoopt auto en geeft sleutels af aan koppel
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen
vergelijk hier autoverzekeringen

De aankoop van je eerste wagen: voor enorm veel jongeren is het een droom. Toch moet je met veel factoren rekening houden. Kies je voor een diesel-of benzinemotor? En wat met een elektrische auto? En hoe zit het met extra kosten zoals de taksen bij de inschrijving van je wagen of de keuze van je autoverzekering ? Mijnvergelijker.be helpt je op weg.

Vraag jezelf eerst af waarvoor je de auto zal gebruiken. Als je per jaar 10.000 tot 12.000 kilometer rijdt, of altijd korte afstanden aflegt, is een auto met benzinemotor of een elektrische stadsauto de beste keuze. Een benzinewagen is doorgaans goedkoper in aankoop dan een dieselwagen. Hoewel een dieselmotor iets voordeliger in verbruik is, zal je met het beperkt aantal kilometer dat je jaarlijks rijdt, de meerkost van de dieselwagen niet kunnen goed maken. De prijs van diesel en benzine aan de pomp is de laatste jaren namelijk bijna gelijk. Een elektrische auto verbruikt het minst, maar is nog steeds een dure aankoop.

Die keuze tussen een benzine- of dieselwagen zal ook de andere kosten van je auto bepalen: het onderhoud, de inschrijvingstaks, verkeersbelasting en verzekering.

De onderhoudskosten van je wagen, kan je navragen bij een dealer van je favoriete merk. Het vermogen van je wagen bepaalt de inschrijvingstaks (BIV) en verkeersbelasting. De BIV in Vlaanderen heeft een minimumtarief (44,51 euro) en maximumtarief (11.126,51 euro) afhankelijk van de auto die je koopt. Afhankelijk van de CO2 uitstoot van je auto betaal je in Vlaanderen jaarlijks tussen 76,32 euro en 4.844,27 euro aan verkeersbelasting, te verhogen met de gemeentelijke opcentiemen.

Stel: je bent net 18 jaar, woont in het hartje van Antwerpen en koopt een VW Golf 1.2 TSI Allstar met een vermogen van 63KW, eerste inschrijvingsdatum 01/04/2016. De BIV op deze wagen bedraagt 143,99 Euro. Jaarlijks betaal je 163,28 euro aan verkeersbelasting.

Autoverzekering

Voor de berekening van de premie van je autoverzekering is onder andere je rijervaring, je woonplaats en het vermogen van je auto belangrijk. Als jonge bestuurder zal de premie van je autoverzekering duurder zijn dan de premie voor een bestuurder met een jarenlange rijervaring en geen of weinig schadegevallen.

Lees hier hoe je de prijs van je autoverzekering berekent.

De 18-jarige uit het voorbeeld hierboven betaalt voor zijn BA-verzekering 1.552,88 euro per jaar als hij jaarlijks minder dan 12.000 km aflegt. Zijn 23-jarige buurman met dezelfde auto met vijf jaar rijervaring en geen ongevallen betaalt voor deze verzekering bij dezelfde verzekeraar een premie van 788,02 euro per jaar.

Hoe kan je de prijs drukken?

Verschillende verzekeraars voorzien voor jongeren mogelijkheden om de prijs van de premie te drukken. Informeer bij je ouders waar zij hun autoverzekering hebben. Als je nog bij je ouders woont en je neemt je autoverzekering bij dezelfde verzekeraar, kan het je soms tot 15% korting opleveren. Veilig rijden levert je sowieso geld op. Bestuurders zonder rijervaring starten in bonus malus graad 14. Vermeldt je polis dat je schadevrije jaren dubbel meetellen als jonge bestuurder, dan ben je na twee jaar schadevrij rijden gezakt naar bonus malus graad 10. Op die manier kan je premie op twee jaar tijd met zo’n 20% dalen.

Bekijk hier de voordelen voor jonge bestuurders op Mijnvergelijker.be

Lees ook op Mijnvergelijker.be:

Twijfel je of het aantal kilometer op de teller correct is? Zo kom je erachter

Welke verzekering neem je het best voor je bedrijfswagen?

Elektrische auto: waarop moet je letten bij de keuze van je verzekering?