Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

De autoverzekering van je overleden partner overnemen: hoe doe je dat?

Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

In gezinnen met slechts één auto staat de auto-inschrijving en de autoverzekering op naam van één persoon. Stel dat je partner polishouder is. Wat doe je dan om de auto en de verzekering over te nemen als hij of zij overlijdt? Mijnvergelijker.be geeft uitleg.

Overdracht van het voertuig en de nummerplaat

Als je partner overlijdt, zit je met heel wat formaliteiten en een berg papierwerk. Dat is voor de autoverzekering helaas niet anders. Stond de auto op naam van je partner, dan moet je uiteraard de overdracht van het voertuig en de kentekenplaat regelen. Dat kan in drie gevallen zonder nieuwe verkoopakte of wijziging van de nummerplaat: als je de auto overneemt van je overleden echtgenoot, van je wettelijk samenwonende partner of van een ouder. 

Opgelet: de auto moet een nummerplaat naar Europees model hebben. Die begint met het cijfer 1 of 2. Gaat het om een oudere Belgische nummerplaat, dan moet je sowieso een nieuwe nummerplaat aanvragen.

Wat met de belasting op inverkeerstelling of BIV?

De BIV is de eenmalige belasting die je als eigenaar van een nieuw of tweedehands voertuig moet betalen bij ingebruikname van het voertuig op de openbare weg. In een aantal specifieke gevallen hoef je de BIV niet opnieuw te betalen als je een auto overneemt. Dat is het geval bij overname van de auto van je overleden echtgenoot of wettelijk samenwonende partner, of van je ex-partner na een scheiding. Neem je het voertuig over van je ouders, dan moet je de BIV wél opnieuw betalen!

En hoe zit het met de autoverzekering?

Neem je de auto van je overleden echtgenoot of wettelijk samenwonende partner over en wil je bij je huidige verzekeraar dezelfde voordelige voorwaarden, dan moet je de schadegeschiedenis van je partner overnemen. De overlevende partner krijgt daarbij de ongevallenhistoriek van de overleden partner. Normaal gezien regelt de verzekeraar dit automatisch. Ook Mijnvergelijker.be ontzorgt je hierbij als je verandert van verzekeraar. 

Het aantal schadevrije jaren speelt een belangrijke rol bij de berekening van je premie. Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer korting op de premie!

Snel en eenvoudig verzekeringen vergelijken?

Met Mijnvergelijker.be vergelijk je makkelijk diverse verzekeraars en zie je meteen hoeveel je kan besparen op je verzekering!