De keuze van je auto heeft een invloed op de prijs van je autoverzekering: hierop moet je letten

Close-up van paardebloemen met auto op de achtergrond.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Als het tijd is voor een nieuwe auto kan je kiezen uit een overvloed aan merken en modellen. Maar wist je dat de keuze van je auto ook een invloed heeft op de prijs van je autoverzekering? Mijnvergelijker.be legt uit welke factoren een rol spelen.

Kleine of grote auto?

Het vermogen van je motor bepaalt voor een deel mee de prijs van je BA-verzekering. De motor van een grote auto is doorgaans een pak krachtiger dan de motor van een klein stadsautootje. Bovendien kost een grote auto meer dan een kleine. De premie van een mini of full omniumverzekering wordt berekend op basis van de cataloguswaarde of de aankoopprijs van je auto. Hoe duurder en krachtiger de auto, hoe hoger de totale premie.

Voorbeeld: Op basis van vergelijkingen via Mijnvergelijker.be bedraagt de gemiddelde premie van een Fiat 500 459,21 euro voor een BA-verzekering en 1.226,54 euro voor een full omniumverzekering. Voor een BMW 3 is dat 546,27 euro voor een BA-verzekering en 1.554,95 voor een full omniumverzekering.

Nieuw of tweedehands?

Voor een auto die jonger is dan vijf jaar, kies je best een full omniumverzekering. Je auto is dan immers het meeste waard, en zo is ook schade aan je eigen wagen verzekerd. Zeker wanneer je je auto met een lening financiert, is het belangrijk om hem volledig te verzekeren. Je wil immers geen lening flossen voor een auto die door een ongeval totaal verloren is.

Is je auto ouder dan vijf maar jonger dan tien jaar, dan volstaat meestal een mini omniumverzekering. Die dekt niet je eigen schade maar wel schade als het gevolg van brand, natuurrampen, glasbreuk, aanrijding met dieren en diefstal. Is je auto ouder dan tien jaar, dan volstaat meestal een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA). Omdat een full omniumverzekering meer waarborgen biedt, zal de premie hoger zijn dan die van een BA-verzekering. Lees hier welke dekking je best voor je wagen kiest.

Ecologisch of niet?

De meeste verzekeraars geven een korting voor milieuvriendelijke auto’s. Zo’n ‘ecokorting’ kan oplopen tot 30% voor elektrische en hybride wagens. Maar ook op benzine- en dieselauto’s met een lage CO2-uitstoot kan je een korting krijgen, indien de CO2-uitstoot van je wagen lager ligt dan de grenswaarden die door de verzekeraar bepaald zijn. De korting verschilt per verzekeraar. Lees hier hoe de keuze van brandstof de prijs van je autoverzekering beïnvloedt.

Voorbeeld: Voor een VW Golf van 2011 bedraagt de gemiddelde premie voor een BA-verzekering op Mijnvergelijker.be 243,87 euro de benzineversie verzeker je voor gemiddeld 238,91 euro. De BA-verzekering van een elektrische VW id3 bedraagt gemiddeld 220,34 euro.

Opties en rijhulpsystemen

Hoe meer opties je aan je auto toevoegt, hoe duurder de prijs. Met de prijs stijgt ook de premie van je full en mini omniumverzekering. Wil je de prijs van je omniumverzekering drukken, beperk dan het aantal opties dat je toevoegt aan je nieuwe wagen en koop een auto met rijhulpsystemen. Die systemen verhogen de veiligheid van je auto en verkleinen dus de kans op een ongeval.

Twee of meer van de volgende rijhulpsystemen kunnen tot 5% korting opleveren:

• Adaptive cruise control
• Automatisch noordremsysteem (AEB)
• Dodehoeksignalisatie (Blin Spot System)
• Voetgangersairbag.

Bekijk hier de uitgebreide lijst aan rijhulpsystemen

Vanaf mei 2022 moeten alle nieuwe auto’s in Europa verplicht zijn uitgerust met een noodstopfunctie, rijstrookondersteuning, de aandachtsassistent en de parkeerhulp. Vanaf 2024 gelden die regels ook voor bestaande modellen.

Auto gekocht? Vergelijk hier autoverzekeringen op Mijnvergelijker.be en kijk welke bij jouw wagen past.

Lees ook op Mijnvergelijker.be:

Eerste wagen kopen? Met deze jaarlijkse kosten moet je rekening houden

Autosleutels kwijt: ben je dan nog verzekerd?

Deze 5 zaken wist je nog niet over je autoverzekering