Een Belg rijdt gemiddeld 10 jaar met dezelfde auto: verander op tijd van verzekering!

Papa zit aan het stuur van de gezinswagen
blank
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

De gemiddelde Belgische chauffeur rijdt 10 jaar met dezelfde wagen. Een opvallend cijfer, want 10 jaar geleden was dat nog maar 8 jaar. Hoe verzeker je je wagen optimaal doorheen deze lange levensduur? Mijnvergelijker.be geeft de nodige tips!

Uit recent onderzoek van onderzoeksbureau GIPA blijkt dat de Belgische chauffeur gemiddeld 10 jaar met dezelfde wagen rijdt. Dit is een duidelijke stijging vergeleken met 8 jaar geleden. Ondanks verschillende maatregelen van de overheid, zoals lage-emissiezones, belastingvoordelen voor elektrische auto’s en strenge milieunormen, blijven veel Belgen langer met hun auto rijden. Daarnaast zorgen salariswagens voor een constante stroom van jonge tweedehandswagens op de markt, maar ook dat heeft geen effect.

Waarom rijden we langer met dezelfde wagen?

De belangrijkste reden is dat nieuwe auto’s erg duur zijn geworden. Dit geldt voor zowel Belgen als andere Europeanen. Europese chauffeurs kopen liever een occasie of blijven langer met hun auto rijden. Gemiddeld heeft een auto in ons land na 10 jaar gemiddeld 120.000 kilometer op de teller, want jaarlijks leggen we rond de 12.650 km af. Die langere levensduur van auto’s heeft wel de nodige consequenties voor je verzekering. Verzeker je auto tijdens deze periode optimaal door op tijd van verzekeringsformule te wisselen.

Full omnium: maximaal 3 à 4 jaar 

Een full omnium-autoverzekering vergoedt behalve de schade bij de tegenpartij ook je eigen materiële schade als je bij een ongeval in fout bent. Uiteraard betaal je voor een full omnium een hogere jaarlijkse verzekeringspremie.

Deze verzekering is vooral nuttig voor duurdere en nieuwe wagens. Na een bepaalde tijd daalt een auto sterk in waarde en past je verzekering een bepaald afschrijvingspercentage toe. Er komt dus een bepaald moment waarop de hogere verzekeringspremie voor een full omnium niet meer opweegt tegen het bedrag dat je mogelijk krijgt uitbetaald bij een totaal verlies van je wagen.

Tot 24 à 36 maanden na aankoop krijg je, afhankelijk van je verzekeringscontract, bij diefstal of perte totale 100% van de catalogusprijs van je auto terugbetaald. Is die periode voorbij, dan vermindert dat terugbetaalde bedrag gevoelig en verdwijnt dus ook gedeeltelijk het nut van een full omnium. 

In je autoverzekeringscontract staat exact aangegeven welk afschrijvingspercentage wordt toegepast om de waardevermindering van je auto te berekenen. Hoe langzamer dat percentage daalt en hoe trager de waardevermindering, hoe interessanter het blijft om je omnium toch 4 jaar te houden. Een full omnium behoudt je best niet langer dan 4 jaar

Mini-omnium: vanaf 4 jaar tot 6 jaar

Normaal vervang je een full omnium na maximaal vier jaar door de goedkopere mini-omnium. Een mini-omnium is een derde goedkoper dan een full omnium-verzekering. Let op: bij een mini-omnium is je eigen materiële schade niet meer gedekt als je bij een ongeval in fout bent. Je bent wel nog altijd verzekerd tegen brand, diefstal of inbraak, glasbreuk, aanrijding met dieren, storm en hagel en andere natuurkrachten. Na 6 jaar schakel je beter over naar een gewone BA-verzekering.

BA-verzekering: vanaf 6 jaar

Uiteindelijk ruil je na maximaal 6 jaar de mini-omnium voor de verplichte BA-verzekering. Deze verzekering dekt de materiële en lichamelijke schade die je veroorzaakt aan de tegenpartij bij een ongeval.

Vergelijk via Mijnvergelijker.be de verschillende verzekeraars en weet meteen welke verzekering je nodig hebt.