Fietsen wordt weer populairder. Maar wat met de veiligheid? En zijn je fietsen ook verzekerd wanneer je een aanrijding hebt? Mijnvergelijker.be zocht het voor je uit.
Fietsendragers
Er zijn verschillende soorten fietsendragers op de markt. Je kan een drager plaatsen op het dak van je wagen, een fietsendrager op de koffer of achterklep of een systeem dat je op de trekhaak bevestigt. Dat laatste is de veiligste oplossing. Kies bij voorkeur een kantelsysteem, zodat je nog aan je koffer kan. De eenvoudigste systemen heb je al voor zo’n honderd euro, meer geavanceerde modellen kosten algauw zeshonderd euro, de prijs van de trekhaak niet inbegrepen.
Elektrische fiets? Beter een aangepaste drager
Je elektrische fiets op een dakdrager bevestigen is geen optie. Want heb je al eens geprobeerd om 25 kilo boven je hoofd te tillen? Voor een elektrische fiets kan je enkel een drager op de trekhaak van je auto monteren. Kies daarbij steeds voor een fietsdrager aangepast aan elektrische fietsen.
Denk aan het gewicht van je fiets!
Hou steeds rekening met het maximale gewicht van het type fietsendrager dat je kiest. Ook een trekhaak heeft een maximale kogeldruk, bij kleine auto’s doorgaans ongeveer 50 kilo, bij grotere auto’s is dat zo’n 75 kilo. Een gemiddelde fiets weegt tussen de 7 en 15 kilo, een elektrische fiets al gauw 25 kilo.
Veiligheid
Gebruik geen touwen of spanners om je fietsen op de fietsendrager te bevestigen, maar de riemen die voor de fietsendrager van jouw keuze bestemd zijn. De nummerplaat en reflectoren van je auto moeten steeds zichtbaar zijn. Als dat niet het geval is, breng dan een extra nummerplaathouder en verlichting aan. Controleer bij elke stop de riemen.
Pas je rijstijl ook aan. Je auto is zwaarder, waardoor de wegligging minder goed is en de remafstanden aanzienlijk groter worden. Een fietsendrager op het dak verandert de aerodynamica van de wagen bovendien, waardoor ook het brandstofverbruik hoger ligt.
Schade bij ongeval
Stel dat je een ongeval hebt en de fietsen op je auto zijn beschadigd, komt je verzekering dan tussen? Dat hangt af van de situatie.
Stel: Hans gaat met een goede vriend een weekje fietsen in de Vogezen. Bij het verlaten van de snelweg moet hij plots remmen, waardoor de bestuurder van de auto achter hem tegen de achterkant van Hans’ wagen knalt. Daardoor zijn zowel de fietsen als de fietsdrager op de trekhaak beschadigd.
De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid van de tegenpartij zal de schade aan de fietsen, de drager én de wagen van Hans moeten vergoeden, want Hans is niet verantwoordelijk voor het ongeval. De tegenpartij moet alle schade die Hans ten gevolge van het ongeval lijdt vergoeden, ook al heeft Hans de fietsen en fietsdrager zelf niet verzekerd.
Anders is het wanneer Hans zelf de schade veroorzaakt. Stel dat hij bij het achteruitrijden een paaltje raakt, waardoor de fietsen en fietsdrager beschadigd worden. Afhankelijk van welke verzekering Hans dan heeft, zal hij recht hebben op een schadevergoeding. Het is namelijk enkel de full-omniumverzekering die tussenkomt indien Hans de fietsendrager in zijn verzekering heeft opgenomen als accessoire. In dat geval houdt de verzekerde waarde van de omniumverzekering rekening met de fietsendrager en wordt de schade vergoed. De fietsen zelf maken geen deel uit van de omniumverzekering. De herstelling van de fietsen is dus volledig ten laste van Hans.
Ga je binnenkort op reis met de fiets? Vergelijk hier de verschillende autoverzekeringen.
Lees ook op Mijnvergelijker.be:
Op reis? Deze documenten moeten zeker in je wagen liggen
Welke navigatiesystemen zijn verboden in het buitenland?
Op autovakantie? In deze landen heb je een internationaal rijbewijs nodig