Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Glaasje teveel op na een wedstrijd van de Rode Duivels? Zoveel kan het kosten om dronken te rijden

Autofile in België
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen
vergelijk hier autoverzekeringen

De horeca is opnieuw open én het EK voetbal gaat van start: twee redenen om feest te vieren. Reden ook voor Vias Institute, Assuralia en de VZW Belgische brouwers om een nieuwe BOB-campagne op te starten. Volgens Vias verdubbelde het aantal verkeersongevallen kort na de wedstrijden van de Rode Duivels op het WK in 2018. Wat is nu het gevolg wanneer je dronken rijdt of een ongeval veroorzaakt? En zijn er gevolgen voor je autoverzekering? Mijnvergelijker.be legt uit.

Dronken rijden of rijden onder invloed is niet hetzelfde

Vanaf 0,5 promille is er sprake van alcoholintoxicatie. Je bent dan niet per se dronken. Toch is het gevaarlijk om te rijden vanaf het moment dat je 0,2 promille alcohol in je bloed hebt. Een gemiddelde man van ongeveer 70 kilo blijft met één biertje net onder de grens van 0,2 promille. Alcohol vermindert je reactiesnelheid en dus je rijvaardigheid. Je bent minder geconcentreerd, sommige chauffeurs nemen meer risico of rijden agressiever. Alcohol in het verkeer brengt trouwens niet alleen je eigen leven in gevaar, ook dat van de andere weggebruikers.

Achter het stuur betrapt worden met een te hoog promillage alcohol in je bloed kost je geld. Je riskeert een boete van 179 euro bij een alcoholgehalte tussen de 0,5 en 0,8 promille, tot 1.600 euro bij minstens 1,2 promille alcohol in je bloed. Je loopt het risico op een rijverbod, al dan niet tijdelijk, en inbeslagname van je auto.

Betaalt je autoverzekering de schade wanneer je een glaasje te veel op hebt?

Pierre heeft samen met enkele vrienden een wedstrijd van de Rode Duivels gevolgd op groot scherm. De overwinning werd nadien stevig gevierd. Hoewel hij een paar glaasjes te veel op heeft, rijdt Pierre met de auto naar huis. Onderweg veroorzaakt hij een ongeval, waarbij gewonden vallen en de wagen van Pierre beschadigd is. De politie komt ter plaatse en uit de ademtest blijkt dat Pierre 1 promille alcohol in zijn bloed heeft en duidelijk dronken is. Worden de slachtoffers vergoed en zal zijn omniumverzekering de kosten aan zijn auto betalen?

De slachtoffers van het ongeval zullen altijd vergoed worden voor hun lichamelijke en materiële schade door de verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA). Wanneer de verzekeraar echter kan aantonen dat er een verband bestaat tussen het ongeval en de dronken toestand van Pierre, kan hij de schadevergoeding op Pierre verhalen voor een maximum bedrag van 31.000 euro.

Hetzelfde principe wordt toegepast voor de omniumverzekering. Indien de verzekeraar het verband tussen de dronkenschap en het ongeval kan aantonen, kan hij weigeren de eigen schade van Pierre te vergoeden. De kans is ook groot dat de bestuurdersverzekering de medische kosten van Pierre niet zal vergoeden, bij een verband tussen het ongeval het gevolg en de dronkenschap.

Premiestijging

Door dit ongeval zal Pierre meer moeten betalen voor zijn verzekering. Het kan zelfs zijn dat de verzekeraar de verzekering van Pierre zal opzeggen. Hij zal dan nog heel moeilijk een verzekering vinden aan de normale tarieven. Als Pierre ervan overtuigd is dat er geen verband is tussen het ongeval en zijn toestand, dan kan hij zijn rechtsbijstandsverzekering inschakelen. Hij zal dan, eventueel via gerechtelijke weg, moeten bewijzen dat er geen verband is tussen beide.

Waarom betaal je meer voor je autoverzekering nadat je een ongeval gehad hebt? Lees het hier.

BOB-clausule

Veel verzekeraars hebben tegenwoordig een BOB-clausule opgenomen in hun autopolissen. Deze verzekert de aansprakelijkheid van de BOB die met jouw wagen een ongeval veroorzaakt. Sommige BOB-clausules vergoeden zelfs de schade die BOB veroorzaakt aan jouw eigen auto.

Wat dekt jouw verzekering bij een ongeval? Vergelijk hier jouw verzekering met andere.

Lees ook:

Aanvullende verzekeringen naast je autoverzekering, een must?

Een tweedehandswagen kopen? Goed voorbereid is half gewonnen!

Wanneer is het tijd om van autoverzekeraar te wisselen?