De premie voor jonge bestuurders ligt hoger dan voor meer ervaren chauffeurs. Weinig ervaring in het verkeer betekent meer kans op een ongeval. Kan je als 18-jarige een voordelige autoverzekering vinden? Wat zijn de voorwaarden en met welke beperkingen hou je best rekening? Mijnvergelijker.be zocht het voor je uit.
Wat is een jonge bestuurder?
Niet alleen de leeftijd speelt hier een rol, ook de rijervaring bepaalt mee hoe hoog je premie zal zijn. Bij sommige verzekeraars word je beschouwd als jonge bestuurder tot de leeftijd van 23 jaar, bij andere tot 30 jaar.
Een voorbeeld maakt veel duidelijk: een 18-jarige Leuvenaar koopt een 3-deurs Volkswagen Golf 1.2 TSI Trendline van 2016, met een handgeschakelde benzinemotor en een vermogen van 63KW. Hij rijdt minder dan 12.000 kilometer per jaar. Voor een BA-verzekering betaalt hij een jaarlijkse premie van 1.411,71 euro. Voor dezelfde wagen betaalt zijn 20-jarige stadsgenoot die twee jaar rijervaring heeft en geen schadegevallen, bij dezelfde verzekeraar een premie van 1.137,06 euro. Een 31-jarige Leuvenaar met 13 jaar rijervaring zonder schadegevallen, verzekert deze wagen bij dezelfde maatschappij voor een premie van 317,63 euro per jaar.
Kunnen jongeren korting krijgen op hun autoverzekering?
Als jongere kan het soms interessant zijn om een autoverzekering af te sluiten bij de verzekeraar waar ook je ouders hun auto hebben verzekerd. Dit kan je tussen de 15% en 36% korting op je premie opleveren. Een verzekeraar kan er ook voor zorgen dat je premie sneller goedkoper wordt door je schadevrije jaren dubbel te laten tellen. Op die manier zal je, na 2 schadevrije jaren kunnen dalen van bonus malus graad 13 naar 9. Je premie wordt op die manier zo’n 20% goedkoper. Als je auto is uitgerust met één of meer rijhulpsystemen geven sommige verzekeraars een korting van ongeveer 10% op je autoverzekering. Of jouw verzekeraar dit toepast, staat vermeld in de algemene voorwaarden van je autopolis. Een dodehoekverklikker of rijstrookondersteuning verhogen namelijk de veiligheid van je auto, en dus is het risico op ongevallen een stuk kleiner. Een cursus defensief rijden kan je helpen om te leren bepaalde situaties op de weg goed te kunnen inschatten. Je doet dus meteen als beginnende chauffeur wat extra ervaring op. Je krijgt na het volgen van een cursus defensief rijden geen korting op de premie van je autoverzekering maar soms betaalt de verzekeraar een deel van de kosten van de cursus terug. Een stage defensief rijden kost je tussen de 150 euro en 250 euro, het bedrag dat je van de verzekeraar terugkrijgt is zo’n 50 euro.
Hoeveel schadevrij jaren heb jij? Lees hier hoe je het kan berekenen
Kan een jongere élke wagen verzekeren?
Het vermogen van je auto bepaalt mee de prijs van je BA-verzekering. De meeste verzekeraars passen voor jongeren een beperking toe op het aantal kilowatt van je auto, gaande van maximum 79KW tot 86KW. Logisch want de kans op een ongeval met zware gevolgen is groter met een krachtige wagen, dan met een wagen die minder krachtig is. Een sportwagen of zware terreinwagen zal je als jongere dus niet kunnen verzekeren.
De franchise kan voor jongeren ook hoger zijn dan voor meer ervaren chauffeurs. Soms is de verhoogde franchise enkel geldig tijdens het weekend en op feestdagen, soms geldt ze altijd. Goed vergelijken is dus altijd de boodschap.
Benieuwd welke verzekering het best bij jou past? Vergelijk de opties gratis op Mijnvergelijker.be
Lees ook op Mijnvergelijker.be:
Nieuwe wagen? Dit moet je weten voor je je eerste rit maakt
De polisvoorwaarden van je autoverzekering: wat staat er nu écht?
Checklist: deze documenten moet je altijd aan boord van je wagen hebben