Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Groene kaart, wit papier of digitaal het mag allemaal

Verschillende werknemers van Independer poseren voor een foto.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen
Vergelijk hier autoverzekeringen

In de volksmond spreekt men van ‘de groene kaart’ wanneer het eigenlijk over de internationale motorrijtuigverzekeringskaart gaat. Je verzekeraar overhandigt je de groene kaart als bewijs dat je verzekerd bent. Vanaf 1 juli 2020 wordt de internationale afspraak om het verzekeringsbewijs als dubbelzijdige groen kaart uit te geven, aangepast. Vanaf dan mag je verzekeraar je een digitaal bewijs doorsturen of zal je een enkelzijdige witte kaart toegestuurd krijgen. 

De groene kaart verandert van vorm, maar niet van werking

De groene kaart is het officieel verzekeringsbewijs dat je de verplichte BA-verzekering hebt afgesloten. Naast enkele andereverplichte documenten, moet je de groene kaart altijd bij je hebben zodra je de openbare weg opgaat. Als je een accident zou hebben, moet je de gegevens op deze documenten kunnen noteren op het aanrijdingsformulier. Vanaf 1 juli 2020 is het weliswaar toegelaten om je verzekeringsbewijs digitaal te bewaren of te printen op een wit A4 papier. Iedere bestuurder van de auto moet dit bewijs kunnen voorleggen dus vergeet niet om je digitaal verzekeringsbewijs te delen met de andere bestuurders van de wagen.

Hoe ziet de groene kaart eruit?

Buiten de kleur van het papier en of je het verzekeringsbewijs al dan niet digitaal bewaart, verandert er niets aan de lay-out van het document. Voorheen werd de groene kaart soms dubbelzijdig uitgegeven, omdat op de achterkant de namen van landcodes stonden. Het nieuwe verzekeringsbewijs is enkelzijdig. Ontdek welke gegevens op de groene kaartstaan.

Inwisselen is niet nodig

Heb je na 1 juli 2020 nog steeds geen nieuwe versie toegestuurd gekregen? Geen paniek, want tot 31 december 2021 krijgt iedereen de tijd om een nieuw verzekeringsbewijs te ontvangen. 

Het verzekeringsbewijs is doorgaans 1 jaar geldig. Na het afsluiten van een autoverzekering of na de jaarlijkse afrekening van je autopremie, krijg je dit bewijs toegestuurd. In afwachting van het definitieve document, krijg je een voorlopig verzekeringsbewijs met een minimum geldigheidstermijn van 15 dagen. 

Tip voor vertrek naar het buitenland

Ga je met de auto naar het buitenland ?Ondanks het feit dat een digitale versie is toegelaten, bewaar je best een papieren exemplaar in het handschoenenkastje van je auto. Je moet het verzekeringsbewijs altijd kunnen voorleggen. Je gsm vergeten of een platte batterij zal niet als geldig excuus worden aanzien. Bovendien is het in sommige landen nog steeds verplicht om een papieren versie voor te leggen.