Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Hoe kan je geld besparen op je autoverzekering?

Close-up van paardebloemen met auto op de achtergrond.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen
vergelijk hier autoverzekeringen

Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Met deze 10 tips weet je onmiddellijk of je de voordeligste autopremie hebt. 

Tip 1: Schakel over naar een kilometerverzekering

We leven in een woelige periode waarin lockdowns en vrijheid elkaar geregeld afwisselen. Thuiswerken wordt gepromoot en dus blijft je auto opnieuw vaker in de garage staan. Op dit moment is een kilometerverzekering de meest efficiënte autoverzekering. Deze autopremiewordt namelijk bepaald op basis van het aantal afgelegde kilometers. Het enige wat je moet doen, is je verzekeraar vertellen hoeveel kilometers je gemiddeld jaarlijks aflegt. We bieden de kilometerverzekering van Corona Direct aan. Rijd je meer of minder kilometers dan opgegeven? Als je meer kilometers rijdt dan opgegeven, moet je bijbetalen. In het omgekeerde geval wordt je zelfs terugbetaald! Is dat geen efficiënte oplossing? 

Tip 2: Aanvullende verzekeringen tijdelijk afsluiten

Een aanvullende verzekering afsluiten is erg verstandig. Denk maar aan de rechtsbijstandverzekeringde bijstandsverzekering en de bestuurdersverzekering die een grote meerwaarde zijn bovenop je reguliere autoverzekering. Maar opnieuw steekt het volgende probleem de kop op. Tijdens de corona crisis blijft je auto binnen staan, waardoor het risico op een accidentverkleint. Langs de ene kant wordt een aanvullende verzekering afsluiten daardoor minder nuttig. Langs de andere kant besluiten steeds meer mensen om met de auto te reizen tijdens de zomermaanden. Sluit daarom in plaats van een jaarlijkse rechtsbijstand- of bijstandsverzekering, een tijdelijke aanvullende verzekering af. 

Tip 3: Vergelijk jaarlijks verschillende verzekeraars

Een jaarlijkse vergelijking van verschillende verzekeraars is relevant, ongetwijfeld voor jonge bestuurders. Als je situatie verandert kan een andere verzekeraar je mogelijk interessantere voorwaarden aanbieden. Jonge bestuurders worden bijvoorbeeld door verzekeraars als risicovoller beschouwd, dus moeten ze vaak een hogere premie betalen. De leeftijdsgrenzen kunnen echter verschillen. Een jaarlijkse vergelijking via onze site zal ervoor zorgen dat je altijd de goedkoopste verzekering aan de beste voorwaarden afsluit. 

Tip 4: Betaal kleine schadegevallen zelf

Als je een schadegeval aangeeft, heeft dit gevolgen voor je autopremie. Je stijgt op de bonusmalusladder waardoor je autopremie duurder wordt. Voor minimale schade, zoals een kapotte zijspiegel, is het in de meeste gevallen niet voordelig om de schadekosten vergoed te krijgen. Maak steeds een berekening vooraleer je kleine schadegevallen aangeeft.

Tip 5: Betaal jaarlijks je autopremie

Standaard wordt een autopremie jaarlijks betaald. Je zou voor een maandelijkse betaling kunnen kiezen, maar vaak zijn daar extra administratieve kosten aan verbonden die kunnen oplopen tot 5%.

Tip 6: Sluit meerdere polissen af bij dezelfde verzekeraar

Heb je een autoverzekering afgesloten bij verzekeraar x, maar je een rechtsbijstandverzekering bij verzekeraar y? In vele gevallen bieden verzekeraars voordeelpakketten en kortingen aan als je meerdere verzekeringen afsluit bij dezelfde verzekeraar. Let op dit is niet altijd het geval. Maak dus zeker eerste een vergelijking bij verschillende verzekeraars en ga dan na of de korting voordeliger is. 

Tip 7: Een vaste of hogere franchise doet je autopremie dalen

Een verzekeraar biedt een bepaalde standaard franchise aan. Je kan ervoor kiezen om deze franchise, ook wel vrijstelling genoemd, te verhogen of te verlagen, waardoor je autopremie verandert. Een hogere eigen vrijstelling zal ervoor zorgen dat je autopremie daalt. 

Bijvoorbeeld: Annita sluit een vaste franchise af van €500, terwijl de standaard vrijstelling eigenlijk €400 bedraagt. Ze zal dus bij een schadegeval de eerste €500 van de schadekosten zelf moeten betalen. In ruil daarvoor wordt haar omniumpremie goedkoper met 10%. 

Tip 8: Ben je dubbel verzekerd? 

Bij sommige autoverzekeringen is een bijstandsverzekering inbegrepen en hoef je dus helemaal geen aanvullende bijstandsverzekering af te sluiten. Controleer steeds de voorwaarden van je verzekering, zodat je niet dubbel verzekerd bent. Dat is letterlijk weggegooid geld, want je kan maar door één verzekeraar vergoed worden voor eenzelfde schadegeval. 

Tip 9: Een tweede wagen? Kies voor dezelfde verzekeraar

Je tweede wagen bij dezelfde verzekeraar verzekeren kan interessant zijn. Zeker wanneer ook jij de hoofdbestuurder bent. Sommige verzekeraars bieden namelijk een tweede autoregeling aan. Hierbij start de nieuwe autoverzekering aan dezelfde bonus-malus als je eerste auto. Je autopremie zal dus even duur zijn. Maar als de hoofdbestuurder iemand anders is, bijvoorbeeld je 20-jarige zoon of dochter dan is de tweede autoregeling niet mogelijk. In dat geval maak je best een nieuwe vergelijking en kan bij een andere verzekeraar verzekeren voordeliger zijn. 

Tip 10: Herstel je schade bij een erkende garage

Met deze tip ga je niet rechtstreeks geld besparen op je autoverzekering, maar zullen de kosten bij schade goedkoper zijn. Verzekeraars werken samen met een netwerk aan garages. Op die manier betaal je niet te veel voor de herstelling van de schade en worden er vaak voordelen aan je toegekend. De derdebetalersregeling, waarbij de schadekosten rechtstreeks worden afgehandeld met de verzekeraar, is hier een voorbeeld van. Daarnaast wordt de franchise vaak lager of krijg je korting op je herstelling.