Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Ik heb een auto gekocht, wat nu?

Autodealer verkoopt auto en geeft sleutels af aan koppel
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen
vergelijk hier autoverzekeringen

Ben je de trotse eigenaar van een nieuwe auto? Je aankoop brengt enkele verplichte handelingen met zich mee. Eigenlijk is het heel eenvoudig. Iedereen die een motorvoertuig aanschaft, moet dit inschrijven bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV) vooraleer je er de openbare weg mee op kan gaan. Hier wordt ook parkeren op de openbare weg onder verstaan. Je krijgt vervolgens van de DIV het inschrijvingsbewijs en eventueel een nieuwe nummerplaat. De uitzonderingen op deze regel en zoveel meer lees je hier.

Welke voertuigen moeten ingeschreven worden bij de DIV? 

Ieder motorvoertuig dat op de openbare weg zal gebracht worden, moet ingeschreven worden bij de DIV. Dat geldt voor alle type motorvoertuigen zowel nieuwe, tweedehands als ingevoerde modellen. Hoe doe je dit? Je krijgt een inschrijvingsaanvraag, ook wel roze formulier genoemd, van de verkoper of eventueel van de autokeuring. Dit formulier vul je in en geef je vervolgens af aan je verzekeraar of verzekeringsmakelaar. Zij geven dit online via WebDIV in, waardoor je aanvraag snel verwerkt wordt.

Sommige voertuigen zijn vrijgesteld en moeten zich bijgevolg NIET inschrijven bij de DIV: 

  • voertuigen van landsverdediging;
  • voertuigen voorzien van een commerciële kentekenplaat;
  • voertuigen die voor hun in- of uitvoer gebruik maken van openbare wegen gelegen binnen de omschrijving van zee- of rivierhavens;
  • aanhangwagens waarvan de toelaatbare maximummassa niet meer bedraagt dan 750 kg;
  • landbouw- en bosbouwaanhangwagens (behalve bij gebruik voor vervoer voor rekening van derden);
  • aanhangwagens uitsluitend gebruik makend van de wegen binnen lucht-, zee- of rivierhavens;
  • voertuigen en hun aanhangwagens die uitsluitend voor folkloristische manifestaties;
  • aanhangwagens van een toeristische trein;
  • werfaanhangwagens.

Ingeschreven bij de DIV? Je ontvangt een aanslagbiljet

Zodra je voertuig ingeschreven staat in de database van DIV worden de gegevens van je auto doorgestuurd naar de belastingdienst. Dit gebeurt in de meeste gevallen automatisch, waardoor je ongeveer een maand na inschrijving een aanslagbiljet van de verkeersbelasting ontvangt. Deze materie wordt op gewestelijk niveau geregeld, daardoor zijn er drie verschillende bevoegde instanties, namelijk Vlaamse Belastingdienstin Vlaanderen, Brussel Fiscaliteit in Brussel en Direction générale opérationnelle de la Fiscalité in Wallonië.

Welke belastingen moet ik betalen? 

Er zijn twee soorten belastingen die vrijwel iedereen moet betalen, met name de belasting op inverkeerstelling en de jaarlijkse verkeersbelasting. 

De belasting op inverkeerstelling

De belasting op inverkeerstelling, afgekort BIV genoemd, moet je slechts éénmalig betalen bij elke nieuwe inschrijving. Zowel bij nieuwe als tweedehandswagens ben je verplicht om deze belasting te betalen. Hoe hoog dit bedrag is, hangt in Wallonië af van het vermogen (uitgedrukt in PK of kW) en de leeftijd van het voertuig. Brussel houdt daarbovenop rekening met het type brandstof. In Vlaanderen ten slotte wordt naast de leeftijd ook rekening gehouden met de vervuilingsgraad van het voertuig. Daar heeft Wallonië ook een oplossing voor gevonden, door bij voertuigen met een CO2-uitstoot van meer dan 146 g/km een eco-malus aan te rekenen. Er zijn weliswaar enkele uitzonderlijke gevallen die geen BIV moeten betalen. Vind hieralle details.

De Jaarlijkse verkeersbelasting

Elk jaar zal dezelfde aanslagbrief in de brievenbus vallen, namelijk die van de jaarlijkse verkeersbelasting. Elk gewest baseert zich daarvoor op andere elementen om de verkeersbelasting te berekenen. De eerste aanslagbrief ontvang je ongeveer een maand na inschrijving bij de DIV. Er zijn enkele voertuigen waarop geen jaarlijkse verkeersbelasting moeten betaald worden. Daarnaast geldt voor sommige voertuigen een aparte aangifte. Vind hieralle informatie die je nodig hebt.

Een specialleke: de aanvullende verkeersbelasting

Enkel voor personenwagens, auto’s voor dubbelgebruik en minibussen die gedeeltelijk of volledig op LPG rijden, wordt een aanvullende verkeersbelasting geheven. Dit geldt zowel voor Vlaanderen, Brussel als Wallonië.