Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

In het verkeer als goede huisvader handelen

Vrouw belt met smartphone tijdens auto-ongeluk.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen
vergelijk hier autoverzekeringen

Iedereen die zich in het verkeer begeeft, draagt verantwoordelijkheid tegenover zichzelf en andere weggebruikers. Je hebt rechten, maar ook plichten als je met de auto rijdt. Je bent bijvoorbeeld als eigenaar van een auto verplicht om een BA-verzekering af te sluiten. Bij het afsluiten van een autoverzekering verwacht de verzekeraar dat je in het verkeer handelt als goede huisvader. Bonus pater familias, handelen als een goede huisvader, dat is het criterium in ons burgerlijk recht om te beoordelen of iemand in een concrete situatie een fout begaat. Wat betekent dit nu juist? 

Neem deze term niet te letterlijk. Je hoeft als vrouw niet plots je mannelijke kant naar boven te brengen. De term staat voor het handelen zoals een normaal en voorzichtig iemand dat in die omstandigheden zou doen. Er wordt verwacht dat je je verantwoordelijk gedraagt en dat je er alles aan doet om voorzienbare schade te voorkomen. 

Een voorbeeldje

Anneke woont in een bosrijk gebied. Ze maakt zich zorgen, want er is hevig stormweer afgekondigd in het nieuws. ‘s Nachts zou het hevig waaien met rukwinden van gemiddeld 90 km/u. Verantwoordelijk en vooruitziend zoals ze is, zet ze haar auto in de garage vooraleer de storm toeslaat. Wat als ze dit niet zou doen en er belandt een zware tak op haar auto? Als de verzekeraar kan aantonen dat ze bewust onvoorzichtig heeft gehandeld, kan hij eventuele schadekosten op haar verhalen. In dit voorbeeld moet Anneke dan wel eenmini omnium hebben afgesloten om überhaupt aanspraak te kunnen maken op een schadevergoeding.

Verzekeraars gebruiken dit principe als toetssteen

Het handelen als goede huisvader wordt door verzekeraars als toetssteen gebruikt bij schadegevallen. Als blijkt dat je niet volgens dit principe hebt gehandeld, kunnen ze de schadekosten op jou verhalen. Dit is ook het geval bij leaseauto’s. De werkgever kan bij nalatigheid en risicovol gedrag de schade op jou verhalen. 

De verzekeraar moet langs zijn kant weliswaar kunnen bewijzen dat de schade ontstond, doordat er niet voldaan is aan het handelen als goede huisvader. Dit is uiteraard geen gemakkelijke opdracht voor de verzekeraar. Het moet dus wel degelijk bewezen worden door de verzekeraar dat je onvoorzichtig gehandeld hebt of nalatig bent geweest.