Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Krassen na auto wassen: ben je verzekerd tegen schade?

Man kuist de carosserie van zijn auto
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Je auto wassen in de stralende lentezon of toch liever naar de carwash? Hoe dan ook wil je krassen vermijden. Maar wat met krassen na het auto wassen? Dekt je autoverzekering de schade ja of neen? Mijnvergelijker.be geeft je hieronder het antwoord.

Voor je het weet, zorgt een zandkorrel in je spons voor krassen in de lak van je koetswerk. Maar dit je autoverzekering ook deze schade?

Zelf krassen veroorzaakt tijdens het auto wassen

Krassen na het wassen van je auto worden enkel gedekt indien je een full omnium verzekering afsloot. Een full omnium dekt namelijk enkel de schade die je zelf aan je auto veroorzaakt. In dit geval kun je de schade dus aangeven aan je verzekeraar. Hou rekening met de franchise van je verzekering, en de premie die verhoogt bij elk schadegeval. Bij een paar kleine krassen is het verstandig om de herstelkosten zelf te betalen.

De franchise is het bedrag dat je sowieso zelf ten laste moet nemen. Heb je een schadegeval, dan val je voor de schadevrije jaren enkele stappen terug op de bonus-malus ladder. En betaal je dus een aantal jaar een hogere premie. Je kunt er ook voor kiezen om de schade zelf te camoufleren. Een lakstift om een oppervlakkige kras weg te werken, kost nog geen 20 euro. Zorg er wel voor dat je de exacte kleur van je auto kent. Die staat op het chassisnummer. Met de kleurcode kun je daarna online of bij je dealer de juiste lakstift bestellen.

Heb je enkel een BA-verzekering, dan moet je de krassen na het wassen van je auto sowieso zelf betalen. De verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid vergoedt enkel de schade die je zelf toebrengt aan de tegenpartij, wanneer je een ongeval veroorzaakt. Ook een mini-omnium vergoedt geen eigen schade, noch schade voor vandalisme.

Wat als je krassen hebt na een bezoek aan de carwash?

Laat je niet misleiden. Ook al hangt er een bordje met de mededeling ‘Wij zijn niet aansprakelijk voor ongevallen’ als je de carwash binnenrijdt: het is de carwashuitbater die ervoor moet zorgen dat je wagen zonder beschadigingen uit de wasstraat komt. Daarom is het belangrijk na elke wasbeurt toch even je wagen goed te bekijken. Maakt een van de borstels krassen na het wassen van je auto, dan is de uitbater verantwoordelijk en moet je samen met hem of haar een aanrijdingsformulier invullen. Daarna meld je het ongeval aan je verzekeraar.

Houd je aan de instructies!

Als je wagen beschadigd raakt omdat je je niet houdt aan de instructies van de carwashuitbater, dan ben je zelf aansprakelijk. Zet je de versnelling van je wagen bijvoorbeeld niet in z’n vrij als je dat gevraagd wordt, dan draai je zelf voor eventuele schade op. Idem als je tegen een paaltje rijdt en je een ferme deuk in je koetswerk hebt. In dat geval gelden dezelfde regels als hierboven: enkel met een full-omnium ben je verzekerd voor eigen schade.

Hoe je auto wassen zonder krassen?

Spoel je auto goed af met enkele emmers water of een tuinslang. Het is belangrijk dat je auto voldoende nat is. Zo voorkom je krassen. Plaats indien mogelijk ook je auto in de schaduw. Verder was je je auto beter van boven naar beneden en beter met een microfiber washandschoen in plaats van een spons.