Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!
Vanaf nu kan je voor je vergelijkingen terecht op Mijnvergelijker.be. De naam is nieuw, maar je kan nog steeds rekenen op dezelfde betrouwbare dienstverlening. We zijn hier om je slim te laten besparen!

Lage-emissiezones in Frankrijk en Duitsland: gerust op vakantie!

Auto's staan in een file en wachten om een LEZ binnen te gaan.
Artikel gecontroleerd door Kenneth Vansina, expert autoverzekeringen

Vertrek jij binnenkort op vakantie met de auto? In heel wat Europese steden zijn er lage-emissiezones. Als je daar wil rondrijden, moet je auto aan bepaalde uitstootnormen beantwoorden en heb je een milieuvignet nodig. Wat zijn de regels en welke boetes riskeer je in Frankrijk en Duitsland? Mijnvergelijker.be geeft antwoord.

LEZ-zones in Frankrijk: milieuvignet aanbevolen

In België heb je lage-emissiezones (LEZ). In Frankrijk spreken we over ZFE (zone à faibles émissions) of ZFE-m (zone à Faibles émissions mobilité). Hoewel je in Frankrijk niet overal een milieuvignet nodig hebt, koop je het toch best aan. Het kost je slechts 4,76 euro. Alle Franse steden en departementen kunnen namelijk permanent of tijdelijk een milieuzone instellen. Een Crit’Air milieusticker op je auto toont aan dat hij voldoet aan de opgelegde norm. Ook op 100% elektrische wagens moet je een vignet plakken! Handig is dat het milieuvignet ook geldig is in Spanje en Genève.

Welk milieuvignet heb je nodig in Frankrijk?

Er zijn zes verschillende vignetten, afhankelijk van het type voertuig, de CO-uitstoot (Euronorm) en de leeftijd. Om te weten welke kleur vignet je nodig hebt, moet je nagaan in welke categorie je auto valt. Surf daarvoor naar de officiële website voor Crit’Air vignetten en kijk onder ‘Connaître mon classement’.

Waar kan je een vignet voor Frankrijk kopen?

Ter plaatse een vignet kopen, is niet mogelijk. Bestel je milieusticker daarom minimaal twee à drie weken voor je vertrek op de officiële website voor Crit’Air vignetten. Het kost dan slechts 4,76 euro. Bestel je je milieuvignet bij een mobiliteitsorganisatie, dan ben je een pak meer kwijt.

Waar in Frankrijk heb je een milieuvignet nodig?

De zones in Frankrijk waar een milieuvignet verplicht is, veranderen voortdurend. Zeker vanaf 2025 komen er een pak permanente lage-emissiezones bij.

LEZ-zones in Duitsland: milieuvignet in veel steden verplicht

In veel Duitse steden is een milieuvignet (Umweltplakette) verplicht, zelfs voor elektrische auto’s. De Umweltzonen of milieuzones staan aangegeven met borden.

Welk milieuvignet heb je nodig in Duitsland?

Duitsland hanteert drie kleuren vignetten, afhankelijk van de uitstoot. Je kenteken bepaalt welke milieusticker je krijgt. Vaak is dat een groene sticker. Hieronder vallen deze auto’s:

  • Benzine-, hybride- en LPG-auto’s met een uitlaatgasnorm EURO-1 tot en met EURO-6 en toegelaten na 31-12-1993
  • Dieselauto’s met een uitlaatgasnorm EURO-4 tot en met EURO-6 en toegelaten na 31-12-2005
  • Dieselauto’s met een uitlaatgasnorm EURO-3 en een ingebouwde roetfilter
  • Auto’s met een elektrische aandrijving of een brandstofcel

Voor elektrische voertuigen bestaat er ook een blauwe sticker, de E-plakette. Die biedt enkele voordelen, zoals gratis parkeren op openbare plaatsen. Let op: je hebt sowieso ook een groene sticker nodig!

Waar kan je een vignet voor Duitsland kopen?

De Duitse milieusticker is niet verkrijgbaar in tankstations of aan de grens, maar wel bij vestigingen van de technische keuring (TÜV). Je kan hem ook vooraf online bestellen bij de TÜV, bij de mobiliteitsorganisaties of op milieustickervoorduitsland.be. Ten slotte is de milieusticker ook beschikbaar voor 15 euro in de kantoren van DEKRA in België. 

Waar in Duitsland heb je een milieuvignet nodig?

Er zijn heel wat zones en steden in Duitsland waar je een milieuvignet nodig hebt. Check het voor je vertrek.

Welke boetes riskeer je zonder milieuvignet in Frankrijk en Duitsland?

Dat hangt af van de overtreding, maar je bent al snel een paar honderd euro kwijt.